Hlavní obsah

Winnipeg - brána Západu

Winnipeg je šesté největší město Kanady a největší a zároveň hlavní město provincie Manitoba. Město o rozloze 465 km2 (635 000 obyvatel) leží na dně údolí řeky Red River ve velice ploché zátopové oblasti. Svou polohou tvoří východní okraj prérijních oblastí a je díky tomu známý jako „Gateway to the West“ – brána Západu.

Foto: Travel Manitoba

Winnipeg

Článek

Historie

Winnipeg leží na soutoku řek Assiniboine a Red River (Červená řeka) na severu, místo je známé jako „Forks“. Tento bod ležel na křižovatce tras, které používali domorodí obyvatelé ještě předtím, než do této oblasti pronikli Evropané.

Název Winnipeg pochází z přepisu slova kmene Cree „winipek“, znamenající „blátivé vody“. Území bylo již po několik tisíc let obýváno prvními národy. Díky archeologii - skalním malbám vědci zjistili, že domorodí obyvatelé používali oblast v prehistorických dobách k táboření, lovu, výrobě nástrojů, rybaření, obchodování a dále na sever k zemědělství.

Foto: Archiv

Winnipeg

Řeky poskytovaly rozsáhlou dopravní síť, která spojovala kmeny domorodých obyvatel Anishinaabe, Assiniboine, Ojibway, Sioux a Cree. Red River spojovala starověké národy na severu s národy, které obývaly jižní oblast podél řeky Missouri a Mississippi. První francouzský důstojník přicestoval do této oblasti roku 1738. Byl jim Sieur de La Verendrye, který tu postavil první obchodní stanici s kožešinami, kterou nazval Fort Rouge.

Obchodování Francouzů pokračovalo po několik desetiletí až do příchodu britské společnosti Hudsonova zálivu (Hudson´s Bay Company, známé jako HBC). Mnoho francouzských a později britských mužů, kteří lovili a obchodovali v této oblasti, se oženilo s domorodými ženami.

Lord Selkirk byl spojován s prvním stálým osídlením známým jako kolonie Red River, s koupí pozemku od HBC a se zmapováním řeky na počátku 19. století. Roku 1809 postavila konkurenční Severozápadní společnost pevnost Gibraltar a v roce 1812 HBC pevnost Douglas. Obě společnosti vedly mezi sebou tvrdý konkurenční boj.

Foto: Archiv

Winnipeg

Pevnost Gibraltar, nacházející se v místě dnešního Winnipegu, byla přejmenovaná na pevnost Garry v roce 1822 a stala se hlavním sídlem HBC. Roku 1826 byla zničena povodní a až do roku 1835 nebyla obnovena.

Winnipeg byl zaregistrován jako město dne 8. listopadu 1873. Město se rychle rozvíjelo po příchodu železnice roku 1881. Legislativní budova Manitoby, postavená hlavně z kamene Tyndall, byla otevřena r. 1920. Klenbu budovy podpírá bronzová socha pokrytá plátkovým zlatem, která představuje věčné mládí (běžně známá jako „Zlatý chlapec“).

Mnoho pozemků bylo prodáno a vzhledem k vysoké poptávce se cena rychle zvýšila. Když byl roku 1914 dokončen Panamský průplav, město Winnipeg začaly trápit finanční potíže. Průplav snížil závislost obchodníků na kanadské železnici pro účely mezinárodního obchodu. Trh s nemovitostmi se zpomalil, popularita lodní dopravy se zvýšila.

Foto: Travel Manitoba

Winnipeg

Další sled událostí výrazně ovlivnil vývoj Winnipegu. V období po první světové válce více než 30 000 dělníků přišlo v květnu 1919 o práci a zahájilo stávku (je známá jako Winnipežská generální stávka). Stávka byla produktem poválečné recese, špatných pracovních podmínek a velkého přílivu vojáků vracejících se z války.

Roku 1929 zasáhla Winnipeg další nepříznivá událost, a to krach kapitálového trhu, který zhoršil už tak nepříznivou situaci města. Velká hospodářská krize vyústila v masivní nezaměstnanost, která byla umocněna suchem a poklesem cen zemědělských produktů.

Roku 1950 zasáhla Winnipeg velká povodeň (Red River Flood), která zastavila boom bytové výstavby. Byla to nejhorší povodeň od roku 1861, trvala 51 dní.

Foto: Archiv

Winnipeg

Zajímavosti

Winnipeg je díky své poloze místem častých záplav. Těmi nejhoršími byly roky 1826 a 1950. Přestože byly vybudovány protipovodňové zátarasy, město postihla opět obrovská povodeň v roce 2009 a hned nato i v roce 2011.

Lake Winnipeg je vzdáleno půl hodiny jízdy z centra města, je výletním místem obyvatel. Jde o 11. největší sladkovodní jezero na světě s rozlohou 25 000 km2.

Foto: Travel Manitoba

Winnipeg

Zajímavou menšinou ve městě je určitě filipínská, která představuje 6 % celkového počtu obyvatel.

Zajímavé je i množství lidí, kteří mluví plynně anglicky – 99 %. Naproti tomu 0,1 % mluví jen francouzsky.

Místní galerie výtvarného umění z roku 1912 je nejstarší veřejnou galerií a šestou největší v celé Kanadě. Má zároveň největší světovou sbírku novodobého umění Inuitů.

Orientace

Městem prochází transkanadská dálnice známá pod číslem 1. Na sever ke stejnojmennému obrovskému jezeru Winnipeg se lze dostat po silnici č. 8 po zhruba 50 km. O něco dál je to po silnici č. 75 na druhou stranu k jižnímu sousedovi, do amerického státu North Dakota.

Mezinárodní letiště je velice blízko od centra města – asi 5 km od soutoku řek Red River a Assiniboine. Ten je zároveň místem nádherného parku pojmenovaného celkem trefně The Forks (soutok), kde je dobré začít prohlídku města. Místo je národní historickou památkou díky své úloze, kterou sehrálo v dobách osídlování oblasti, kdy tyto řeky byly součástí důležité kontinentální sítě vodních cest. Setkávali se tu již původní obyvatelé různých kmenů při obchodování, ale i evropští průzkumnici a lovci již v první polovině 18. století.

Foto: Travel Manitoba

Winnipeg

Jen pár kilometrů z centra města je k vidění další historické místo. Je to Lower Fort Garry na řece Red River. Jde o jedinou rekonstrukci kamenné pevnosti z doby lovu kožešin v Severní Americe. Postavena byla již roku 1830. Ve své době se jednalo o velice rušné obchodní místo, kde bylo uzavřeno obrovské množství obchodů mezi domorodými obyvateli a obchodníky společnosti HBC.

Abychom završili prohlídku těch nejdůležitějších historických míst města, stálo by za to navštívit ještě poslední lokalitu na seznamu národních historických památek, a tou je Riel House, což jak samo jméno napovídá, je bydliště rodiny zakladatele provincie Manitoba Louise Riela. Ten zde v roce 1885 zemřel. Dalším tipem k příjemnému prožití volného času je možnost návštěvy místní ZOO v parku Assiniboine.

Autor: PaJa America Tours

Anketa

Co je podle vás horší, záplavy nebo zemětřesení?
záplavy
69,3 %
zemětřesení
30,7 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám