Hlavní obsah

Montreal - největší město v provincii Quebec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město leží na jihovýchodě provincie Quebec na ostrově Montreal Island, který je tvořen řekami Saint Lawrence a Riviere des Prairies. Do řeky Saint Lawrence se zde vlévá i další významná řeka Ottawa. Ve městě o ploše 365 km2 žije 1 621 000 obyvatel.

Foto: Archiv America Tours

Montreal

Článek

Nachází se zde velký říční přístav na vodní cestě známé jako Saint Lawrence Seaway, která spojuje oblast Velkých jezer a Atlantický oceán. Jméno dostal Montreal po dominantní hoře Mount Royal, která je 232 m vysoká a dobře viditelná z dálky, neboť okolí je vesměs rovinaté. Montreal je centrem obrovské metropolitní oblasti s nejvýznamnějšími městy Laval, Longueuil, Saint Lambert a Brossard. Zimy jsou tu hodně studené se silným větrem a velkým množstvím sněhu. Léta jsou teplá, někdy až dusná.

Montreal je největším městem provincie Quebec, a zároveň druhým největším městem v Kanadě. Původní název města Ville Marie (město Marie) byl později změněn na Montreal podle francouzského názvu kopce nad městem. Pouze francouzsky mluví více jak 55 % obyvatel města, jenom anglicky pouhých 25 %. Většina obyvatelstva (56 %) je schopna mluvit oběma jazyky.

Montreal je zároveň druhým největším francouzsky mluvícím městem na světě. Každoročně je hodnoceno jako jedno z nejpříjemnějších měst na žití na světě. Ve městě bydlí přes 85 % bělochů, 8 % Asiatů a 4 % černochů a pouze 1 % původních obyvatel.

Foto: Jaroslav Stehlík

Montreal

Zajímavostí města je mimo jiné určitě i tzv. podzemní město, což je systém podzemních chodeb, které spojují jednotlivé části města a jsou lemovány obchody. Obyvatelé oceňují tuto atrakci hlavně v zimě, kdy mohou v klidu a teple nakupovat, aniž by museli vyjít ven. Chodbami se totiž dá dojít i ke stanicím metra a do důležitých nákupních center.

Po New Yorku je Montreal městem, které má největší množství restaurací na počet osob v celé Severní Americe. I to dokazuje, že obyvatelé Montrealu mají rádi zábavu, posezení a návštěvu kin. Při celosvětové výstavě Expo 1967 byla právě tady vynalezena a poprvé použita technologie velkoplošných kin IMAX.

Místní univerzita McGill je nejuznávanější anglickou univerzitou v Kanadě. I z tohoto důvodu ji absolvuje hodně studentů z USA, kde je jinak univerzitní školné velice vysoké.

Každoroční mezinárodní jazzový festival přiláká obrovské množství diváků nejen z celé Kanady, ale i z ostatních míst Severní Ameriky a celého světa. Několik dní jsou ulice centra města plné a ze všech koutů zní jazz. Hlavní ulice centra města Ste. Catherine je jednou z nejrušnějších ulic, co se týká nočního života. Obzvlášť letní období je velice příjemné. Všude je spousta lidí, muzika, obchody mají dlouho do večera otevřeno.

Foto: Archiv

Montreal

Velká cena Formule 1 se v Montrealu jezdí na ostrově Notre Dame uprostřed řeky Svatého Vavřince. Právě tady se konala i výstava Expo 67. Dodnes je možné vidět několik staveb z této doby. Přijet sem můžete autem, zaparkovat a v klidu se projít. Je odtud pěkný výhled na město. Další atrakcí na ostrově je místní kasino.

Město je dvojjazyčné, a tak se zde slaví svátek Quebecu, ale hned týden na to i svátek Kanady známý jako Canada Day. V centru města je možné v tento den vidět obrovský dort, který mívá v průměru zhruba 2–3 m a každý si může kousek ukrojit.

Foto: Archiv

Montreal

Z dvojjazyčnosti města vyplývá i další zajímavost. Tou je dvojí značení některých ulic i náměstí, a tak se může stát, že ulice, která dnes nese francouzské jméno Rene Levesque, je hlavně pro starší anglicky mluvící obyvatele provždy Dorchester. Quebecois (obyvatelé Quebecu) se totiž postarali o to, že některé původní anglické názvy byly změněny na francouzské.

Proto je dnes potřeba dávat pozor, s kým mluvíte, pokud se ptáte na cestu, abyste opravdu zmíněnou Dorchester Street nehledali, když už neexistuje. Dokonce i hlavní ulice, která dělí město na východ a západ, je pro Angličany St. James, ale pro Francouze St. Jacques.

Orientace

Město leží na obrovském ostrově, který má na délku 50 km. Prochází jím podélně dvě dálnice, což při místním provozu rozhodně není dostatečné. Následkem toho jsou neustálé dopravní zácpy. Přes řeku St. Lawrence se dá dostat na tzv. Southshore neboli jižní pobřeží přes několik mostů a dokonce jedním tunelem ve východní části ostrova.

Po celém ostrově funguje velice dobře metro, které zajíždí až na právě zmiňovaný Southshore. Místní autobusové spoje dobře doplňují dosažitelnost odlehlejších částí města.

Abyste dobře poznali celé město, potřebovali byste několik dní nebo spíš týdnů. Jsou ale místa, která by neměla chybět při běžné, byť i jednodenní, návštěvě. A těmi by měla být určitě katedrála Notre Dame, Olympijský stadion, vyhlídka na město z Mount Royal, procházka po večerní Ste. Catherine, návštěva historické části města, středu města s katedrálou Queen Mary of the World na náměstí Dorchester Square (Place du Canada pro Francouze) a v neposlední řadě St. Joseph Oratory.

Foto: Archiv

Montreal

Nejen o těchto pamětihodnostech podrobněji

Na kopci Mont Royal je k vidění St. Joseph Oratory – (3800 Queen Mary) největší kostel v Kanadě s vnitřní kupolí, která je 3. největší na světě. Dnešní bazilika byla dostavěna roku 1963. Výška stavby je 65 m, délka 105 m, dovnitř se vejde až 10 000 lidí, sednout si může 2 000 lidí. Vstup je zdarma, ale parkoviště je zpoplatněno.

Perlou starého Montrealu je určitě Bazilika Notre Dame (110 Notre Dame East) – kostel na místě dnešní baziliky byl postaven už roku 1672 a dokonce sloužil pár let jako sídlo montrealské diecéze. Dnešní bazilika byla vystavěna v letech 1824 – 1843 a ve své době byla největším kostelem v Severní Americe.

Roku 1989 byl tento římskokatolický skvost přidán na seznam historicky významných památek Kanady. Bazilika je uvnitř vymalovaná modře a podlaha se svažuje směrem k oltáři. Za vstup zaplatíte cca 5 kanadských dolarů.

Foto: Archiv

Montreal

Podobně nádhernou stavbou je Bazilika Queen Mary of the World (roh Rene Levesque a Mansfield) – architektonický klenot, kopie Svatého Petra ve Vatikánu v měřítku 1:3. Dokončena byla roku 1894. Bohatě zdobený interiér včetně nádherných maleb z historie města i exteriér je chloubou římskokatolické církve.

Hned naproti přes park můžete navštívit anglikánský kostel St. George Church. Klenot neogotické architektury byl postaven v roce 1870. Rozhodně stojí za zhlédnutí. Vnitřek kostela je zajímavý hlavně svým dřevěným stropem ve stylu pozdního středověku. Je zde překlenuto 18 m. Tím se jedná o 2. největší stavbu tohoto druhu na světě po Westminster Hall v Londýně. Nádherný gobelín je z Westminster Abbey v Londýně jako připomínka korunovace královny Alžběty II.

Na druhou stranu od Queen Mary of the World přes ulici Rene Levesque stojí budova Sun Life Building (1155 Metcalfe) – postavená roku 1918, dlouhou dobu největší budova britského impéria. V průběhu 2. světové války zde byly schovány klenoty britské královny a zlaté zásoby několika evropských zemí.

Foto: Jaroslav Stehlík

Montreal

Bell Centre – hokejová aréna místních Canadians postavená roku 1996 je využívána též pro rockové koncerty, představení klasické muziky i věnována rodinným zábavám.

Christ Church Cathedral (635 Ste. Catherine West) – postavena roku 1859 - je nádherná, členitá a neogotická stavba se zajímavým pozadím s výškovou prosklenou stavbou, která nese pseudogotické rysy, aby ladila s katedrálou.

Bazilika svatého Patrika (460 Rene Levesque W.), známá pro místní spíš jako Irský kostel, byl vybudován v letech 1843 – 47 a svým vzhledem evokuje gotický styl 14. – 15. století. Vnitřek je charakterizovaný mohutnými borovicovými sloupy a dubovými dřevořezbami hlavní lodi.

Starodávná tržnice ve starém městě Marche Bonsecours (400 Saint Paul E.) – dostavěna 1847 jako symbol montrealského rozkvětu sloužila jako hlavní zemědělská tržnice po více jak sto let. Později byla koncertní halou a dokonce i radnicí. Dnes je možné zde nakoupit hlavně módní doplňky ve spoustě stánků.

Radnice City Hall (275 Notre Dame E.) z roku 1878 přežila dokonce obrovský požár v roce 1922. Pravě tady z balkónu při své návštěvě Montrealu v roce 1967 francouzský prezident General De Gaulle pronesl svou známou větu „Vive le Quebec libre!“ („Nechť žije svobodný Quebec!“).

Olympijský stadión (4141 Pierre De Coubertin E.) – postavený pro Olympiádu v roce 1976 byl spíše  prodělečnou akci. Dokončen byl vlastně až roku 1987, celkově zaplacen byl až roku 2006, a to jen díky navýšení daní z cigaret. Celková cena byla z původní kalkulace 134 miliónů kanadských dolarů navýšena díky úrokům, inflaci apod. na 1,6 miliardy. Dnes je využíván pro koncerty, veletrhy a podobné akce. Hlavní atrakcí je ale samotná věž, která je nejvyšší šikmou věží na světě se svou výškou 175 m.

Autor: Pavla Janková America Tours

Anketa

Šli byste se při návštěvě Montrealu podívat i na hokej (pokud by se hrál)?
ano
60,9 %
ne
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 407 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám