Hlavní obsah

La Ruta 40 - magická silnice Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně tak, jako je Severní Amerika pyšná na legendární silnici Route 66, tak i Argentina je hrdá na svoji národní silnici La Ruta 40. S délkou téměř 5 000 km se jedná o nejdelší argentinskou silnici, rovněž tak ve světovém měřítku má jen málo konkurentů.

Foto: Archiv

La Ruta 40

Článek

Řadí se k nejkouzelnějším silnicím, protože se táhne výjimečnou krajinou Patagonie a podél pohoří And, takže o krásné pohledy a přírodní skvosty není nouze.

Vytvořena byla v roce 1935. Od té doby prošla mnohými změnami. Počet zpevněných silnic se postupně zvětšoval a štěrkových úseků ubývalo. Při svém vzniku se rozdělovala na severní a jižní část, přičemž k tomuto dělení docházelo v Mendoze, kde stál mezník s označením 0 km.

Foto: Archiv

Cabo Virgenes

Vede od jihu z Cabo Virgenes v provincii Santa Cruz  na sever k bolivijským hranicím do La Quiaca v provincii Jujuy. Dosahuje různých nadmořských výšek od úrovně moře v Cabo Virgenes až po nejvyšší bod v Abra del Acay na severu, kde se vyšplhá až do výšky 4 985 metrů nad mořem.

Tento úsek je proto jedním z nejnáročnějších vzhledem k vysoké nadmořské výšce, kde je zhruba o polovinu méně kyslíku než v úrovních u moře. Sklon silnice je okolo 4,5 %, takže i auta si pořádně „zapracují“. Z důvodu klimatických podmínek je tento úsek vhodný zejména pro terénní automobily.

Foto: Kallpa Tour

Okolí města Mendoza

Od jihu na sever silnice projíždí 11 provinciemi a 3 odlišnými regiony:

Od jihu na sever silnice projíždí 11 provinciemi a 3 odlišnými regiony: Patagonia: Santa Cruz, Chubut, Rio Negro, Neuquén

Od jihu na sever silnice projíždí 11 provinciemi a 3 odlišnými regiony: Patagonia: Santa Cruz, Chubut, Rio Negro, Neuquén Cuyo: Mendoza, San Juan, La Rioja

Norte: Catamarca, Tucumán, Salta a Jujuy

Foto: Kallpa Tour

Lago Nahuel Huapi

Na silnici je 236 mostů, dotýká se 13 velkých jezer, umožní vám přístup ke 20 národním parkům a rezervacím, budete mít na dosah archeologické komplexy, sportovci se mohou těšit na několik významných lyžařských center. Křižuje 18 hlavních řek a spojuje 27 andských průsmyků.

Díky křižování či napojení dalších silnic na Route 40 jsou snadno dosažitelné mnohé přírodní zajímavosti. Níže vám předkládám malou „ochutnávku“.

Foto: South American Tours

Perito Moreno

Los Glaciares National Park – druhý největší národní park Argentiny, rozloha 4 459 km², od roku 1981 na seznamu UNESCO. Jméno je samozřejmě odvozené od ledovců, kterých je tu bezpočet.

Calchaquí Valley – oblast na severozápadě je známá různorodostí krajiny a jejími barevnými kontrasty. Jsou zde horská pásma, neuvěřitelné skalní formace, krásná údolí, řeky, lesy. V oblasti Cafayate  jsou rozsáhlé vinice, z jejichž hroznů se vyrábí kvalitní víno.

Foto: Archiv

Los Cardones National Park

Národní park s rozlohou 650 km² Los Cardones National Park  vás okouzlí krajinou posetou exotickými kaktusy (cardóny), z nichž některé exempláře dosahují i několika metrů.

Foto: Archiv

La Cueva de las Manos

Cueva de las Manos, v překladu „jeskyně rukou“, vás na stěnách překvapí výtvory až 13 000 let starými. Jsou zde zachycena nejenom zvířata, postavy, různé geometrické tvary, ale především je zde zobrazeno mnoho rukou.

Foto: Archiv

La Polvorilla

Poblíž San Antonio de los Cobres Route 40 křižuje trať Ramal C 14, které se přezdívá „Vlak k oblakům“. Na své cestě zdolává vlak značné převýšení. Nádherný viadukt La Polvorilla, vysoký 63 metrů a dlouhý 224 metrů, je postaven ve výšce 4 200 m. n. m.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Zajímala by Vás více Route 66 nebo La Ruta 40
Route 66
33,3 %
La Ruta 40
57,4 %
ani jedno
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 390 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám