Hlavní obsah

Kostarika - ráj pro fotografy a milovníky přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostarika jako kdyby seděla rozkročmo na řadě vulkánů a hor, jež jsou součástí řetězce pohoří Andy-Sierra Madre, táhnoucího se podél amerického západního pobřeží. Z pohledu od Pacifiku dominují krajině vysoké kužele a dómy, na severu státu převažují sopky. To vše je nabízí jedinečné zážitky pro milovníky přírody a fotografy.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Fauna Kostariky

Článek

Právě vulkanická činnost rozdělila horské oblasti na menší fragmenty, nazývané „cordilleras“.  Na severozápadě jsou to Cordillera de Guanacaste se sérií vysokých sopek  např. Rincón de la Vieja a Miravalles, které stále vypouštějí páru, čehož se využívá pro výrobu značného množství geotermální energie.

Foto: Petr Kubíček

Fauna Kostariky

Severovýchod zaujímají hory Cordillera de Tilarán, jimž vévodí jeden z nejaktivnějších vulkánů světa – Arenal. O něco vyšší je Cordillera Central se svými čtyřmi sopkami – Poás, Barva, Irazú a Turrialba. Vytváří centrální vysočinu, na jejíž hranici leží úrodná náhorní plošina Meseta Central (900 – 1787 m n.m.). A konečně na jih náhorní plošiny navazuje Cordillera Talamanca s nejvyšším vrcholem země Cerro Chiripó (se svými 3 820m n.m. zároveň pátý nejvyšší v celé střední Americe).

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Fauna Kostariky

Populaci Kostariky tvoří zhruba 4,5 miliónu „Ticos“, jak si místní mezi sebou rádi říkají. Skladba obyvatel je poměrně rozmanitá – běloši, castizové (ze španělského „castizo“ – čistý, ryzí, které se používalo pro označení jedné z koloniálních španělských rasových kategorií), mesticové (míšenci evropsko-indiánské krve), černoši (potomci přistěhovalců z Jamajky, kteří na konci 19.století pracovali na výstavbě železnice a na banánových plantážích), členové afro-karibské národnosti, američtí indiáni, domorodci Bribri, Boruca aj., Číňani (především z Taiwanu).

Foto: Petr Kubíček

Fauna Kostariky

Většina populace se hlásí k řimsko-katolickému vyznání, uznanému jako oficiální náboženství ústavou z roku 1949. Úředním jazykem Kostariky je španělština, ale setkáme se také s kreolskou angličtinou – tzv. Mekatelyu, domorodými Bribri, Maléu, Cabécar a mnohými dalšími.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Flóra Kostariky

Vzhledem ke své poloze nedaleko rovníku se Kostarika těší celoročnímu tropickému podnebí s výjimkou mikroklimat, ovlivňovaných nadmořskou výškou. Mezi prosincem a dubnem nastává suché období čili „verano“ – léto. Doba dešťů „invierno“ - zima poté přichází mezi květnem a listopadem, kdy v některých regionech srážky téměř neustávají.

Místo s největším spadem vody se nachází na karibské straně pohoří Cordillera Central, kde ročně naměří v průměru přes 5 000 mm srážek. Stejně tak vlhkost vzduchu je v oblasti přiléhající ke Karibiku mnohem vyšší než je tomu na straně pacifické, kde se tudíž koncentruje valná většina obyvatel. Průměrné roční teploty dosahují v pobřežních nížinách kolem 27C, v osídlených oblastech Cordillera Central 20C, na vrcholcích nejvyšších hor se ochlazuje na -10C.

Foto: Alena Knotková

Fauna Kostariky

Ač se Kostarika svou rozlohou řadí ke státům maličkým, má nesmírně rozmanitou topografii – zastoupeny jsou zde kupříkladu mangrove, bažiny, písečné pláže, četné zálivy, poloostrovy, deštné pralesy, hornatiny, ostrůvky atd. Stejně tak i její úchvatná fauna a flora je nevídaně pestrá – nalezli bychom zde neuvěřitelných 5% ze všech živočišných a rostlinných druhů světa (na 260 druhů zvířecích druhů a 850 druhů ptáků, přes 10 000 druhů cévnatých rostlin, jen orchideí asi 1300).

Foto: Petr Kubíček

Fauna Kostariky

Za přičinění vlády a jejích nařízení a především usilovným snahám environmentálních skupin a nadšených dobrovolníků se Kostarice v posledních letech podařilo téměř zastavit katastrofické kácení pralesů. V období mezi roky 1973 – 1989 stavěl tento neduh zemi ve světě k těm nejhůře postiženým vůbec. Ohromné plochy hustých porostů byly tehdy proměněny na pastviny, zemědělskou půdu anebo posloužily k výsadbě lesů, určených pro průmyslovou těžbu.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Flóra Kostariky

Zajímavosti a fakta:

Svou rozlohou se řadí mezi státy menší, v Centrální Americe po El Salvadoru druhý nejmenší - má pouhých 51 100 km2, tedy o něco více než například Švýcarsko. Ve svém nejužším místě měří tato zemička mezi oběma oceány pouhopouhých 119km, v nejširším bodě pak 280 km, což je stále velmi málo.

Foto: Petr Kubíček

Fauna Kostariky

Jeho území je rozděleno na sedm provincií: Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, Limón, Puntarenas a San José. Kromě hlavní pevninské části náleží ke Kostarice také řada ostrovů a ostrůvků, roztroušených kolem pobřeží jak na atlantické, tak na tichomořské straně - Isla del Coco, Isla Calero, Isla del Caňo a mnohé další.

Autor: Eva Špačková

Anketa

Chtěli byste raději vidět vulkány, města nebo pláže v Kostarice?
vulkány
11,2 %
města
0,8 %
pláže
3,8 %
kombinaci všeho
80,3 %
Kostarika mě nezajímá
3,9 %
Celkem hlasovalo 598 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám