Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den devátý - Jasper a provinční park Mt.Robson

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Archiv

PP Mt.Robson

Článek

Brzy ráno odjíždíme z Hintonu a vracíme se do Jasperu, kde se zastavíme v supermarketu, abychom si nakoupili zásoby jídla na dnešní piknik.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Jasper Tramway

Po nákupu se vydáváme k úpatí hory Whistler, abychom se svezli proslulou lanovkou Jasper Tramway do nadmořské výšky téměř 2 300 m. Jelikož je krásné počasí, tak by byla moc velká škoda o tento výlet přijít. Zpáteční jízdné vyjde na 27 CAD, ale určitě stojí za to. Kabinová lanovka jede na vrchol zhruba sedm minut, přičemž cestou se dozvíte mnoho zajímavých informací z této oblasti.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Lanovka na vrchol

Od horní stanice lanovky vede asi 2 km dlouhá a upravená cesta na samý vrchol hory Whistlers, odkud je nádherný výhled na okolní pohoří, ledovcová jezera a nekonečné lesy.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pohled z vrcholu

Za dobré viditelnosti je také vidět nejvyšší hora kanadských Skalnatých hor Mt. Robson. To se stává ale opravdu velmi zřídka. Asi po hodině sjíždíme lanovkou dolů a definitivně opouštíme Jasper a směřujeme k již zmíněné hoře.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Národní park Mt.Robson

K návštěvnickému centru parku Mt.Robson přijedeme asi po dvou hodinách. Uvnitř je zajímavá expozice a plastický 3D model provinčního parku. Od infocentra vede asi pětikilometrový trail k ledovcovému jezeru Kinney Lake, ke kterému se všichni vydáváme. Je to velice příjemná a nenáročná cesta podél krásné řeky. Cestou se nám občas poodhalí Mt. Robson, ale bohužel ne zcela.

Hora je vysoká necelých 4 000 metrů a jen zřídka (cca 2 – 3 x do roka) je vidět úplně celá. Po většinu roku jsou horní partie zahaleny v mracích.

Foto: Archiv

Národní park Mt.Robson

Po 45 minutách přicházíme k nádhernému jezeru Kinney, kde si chvilku odpočineme, pokocháme okolní krajinou a stejnou cestou se vracíme zpět. Na začátku tohoto trailu jsou piknikové stolky, kde si dáme oběd z nakoupených zásob. Provinční park opouštíme v odpoledních hodinách.

Čeká nás asi 300 km dlouhé putování zalesněnou přírodou do Prince George, které je našim dnešním cílem. Při odjezdu od Mt.Robson si ještě uděláme společnou fotku před návštěvnickým centrem a můžeme vyrazit.

Foto: Archiv

Pohoda pod Mt.Robson

Jediné městečko, které leží na naší cestě, se jmenuje Mc Bride. Těsně za Mc Bride míjíme dopravní značku, která nás upozorňuje, že následujících 250 km není žádná civilizace a benzinová pumpa. Nádrž máme plnou, a tak se bez obav pouštíme na tuto etapu. Cestou potkáme samici medvěda černého s krásnými dvěma medvíďaty, která ale byla příliš plachá a jakmile jsme zastavili opodál, tak utekla do bezpečného úkrytu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Informační centrum

Cesta se zdá být nekonečná, jedeme neustále hlubokým lesem a občas projedeme okolo jezera či řeky. Není divu, že v tomto úseku vždy celá posádka auta usne, kromě řidiče.

Foto: Archiv

NP Mt.Robson

Asi po třech hodinách jízdy přijíždíme do Prince George, města, kde máme ubytování. Žije zde okolo 76 000 obyvatel. Jedná se o největší město severozápadního regionu Britské Kolumbie. Proto se také nazývá hlavním městem této oblasti. Ještě než dojedeme na hotel, stavíme se v obchodě, abychom si dokoupili zásoby jídla a pití na zítřejší den a také něco k večeři.

Foto: Archiv

Fauna západní Kanady

Vedle našeho hotelu Sandman Inn je Steak House, kam někteří účastníci na mé doporučení vyrazí. Nejsou zklamáni

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Jezdíte raději na vyhlídky lanovkou nebo chodíte pěšky?
Raději lanovkou
23,4 %
Chodím pěšky
72,7 %
Na vyhlídky nechodím vůbec
3,9 %
Celkem hlasovalo 77 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám