Hlavní obsah

Phoenix - hodně teplé americké město

Phoenix, hlavní město státu Arizona, se nachází na jihozápadě Spojených států amerických na řece Salt River v tzv. Valley of the Sun (Slunečné údolí). Jedná se zároveň i o největší město Arizony a sídlo okresu Maricopa County.

Foto: Visit Phoenix.com

Phoenix Zoo

Článek

Již okolo roku 700 se v místě dnešního Phoenixu nacházela sídla indiánů kmene Hohokama. V průběhu let vybudovali přes 200 kilometrů zavlažovacích kanálů, díky kterým se půda stala úrodnou. Část trasy těchto kanálů byla v moderní době použita při budování Arizona Canalu, Central Arizona Project Canalu a Hayden Rhodesova akvaduktu.

Předpokládá se, že někdy mezi lety 1300 až 1450 přispěla dlouhá období sucha, střídaná rozsáhlými záplavami, k zániku civilizace Hohokama.

Historie Phoenixu jako města začíná se jménem Jacka Swillinga, který se na jednom z výjezdů v roce 1857 zastavil k odpočinku na úpatí pohoří White Tank Mountains. Swilling pozoroval opuštěné říční údolí a uvědomil si jeho velký potenciál pro farmaření.

Foto: Archiv

Skyline Phoenix

Terén i klima bylo optimální, bylo jen potřeba zajistit zdroj vody. Ovšem existence zbytků osídlení kmene Hohokama, které naznačovaly jasné linie kanálů, ukázaly Swillingovi nové možnosti. Nechal postavit řadu dalších kanálů, které sledovaly ty ze systému původních obyvatel.

Nedaleko dnešního města vznikla malá komunita, které se nejdříve říkalo Pumpkinville (Dýňové městečko) kvůli velkým dýním, které rostly na polích podél kanálů; později bylo toto místo přejmenováno na Swilling’s Mill, následně ještě změnilo název na Helling Mill, Mill City, a konečně East Phoenix (Východní Phoenix).

Konečně lord Darrell Duppa (osadník z hrabství Kent, přítel Swillinga a jeden ze zakladatelů Phoenixu, který si v roce 1870 postavil jeden z nejstarších domů ve městě) navrhl jméno Phoenix jako symbol pro město zrozené z ruin dřívější civilizace. Název odkazuje k bájnému ptáku Fénixovi, který se znovu a znovu rodí ze svého vlastního popela. Město samotné bylo pak úředně založeno 25. února 1881.

Foto: Visit Phoenix.com

Botanical Garden

Co navštívit:

Downtown – central business district (CBD) města Phoenix se rozkládá poblíž geografického středu metropolitní oblasti. Centrum je středem většiny místních sportovních aktivit, živých koncertních vystoupení, a je také prominentním centrem bankovnictví a finančnictví ve státě Arizona.

Orpheum Theater původně postavené jako velké kino v roce 1927 prošlo dlouhou (12 let) rekonstrukcí za 14 miliónů dolarů a nyní se zde konají různé akce od voleb královen krásy po představení z newyorské Broadway.

Historic Heritage Square (Náměstí historického dědictví) je částí vědeckého parku Heritage and Science Park, nacházející se ve východní části centra. Uvidíme zde poslední zbytky rezidenčních staveb původního města.

Foto: Archiv

Herberger Theater

Lath House Pavilion, přestože byl postaven v roce 1980, byl velmi ovlivněn kombinací konceptů 19. století – zahradního skleníku, besídky, pivní zahrádky a nákupní galerie pro pěší, což vše byly běžné prvky rané podoby Phoenixu.

The Rosson House je rohovým domem městského bloku z konce 19. století, byl opraven do své původní viktoriánské podoby.

The Duplex (1923), nejmladší z budov v bloku – s verandami z plátna a dřevěných panelů, které umožňovaly přístup chladného večerního pouštního vánku.

The Carriage House ve středu náměstí byl postaven roku 1899 jako stodola pro muly pro Teeter House.

The Silva House - bungalov s patrnými vlivy neoklasicismu, postaven v roce 1900. Nyní zde najdeme anglickou pivnici The Rose and Crown.

The Bouvier Teeter House (1899) je dnes viktoriánskou čajovnou.

Foto: Visit Phoenix.com

Mill Ave Tempe

Pizzeria Bianco - v mnohých publikacích zmiňována jako údajně nejlepší pizza v USA – dům z roku 1929 byl původně obchodem se stroji.

The Thomas House byl přesunut do bloku 15. historického Heritage Square v 80. letech 20. století, aby byl ušetřen demolice. Postaven v roce 1909, tento neoklasicistní dům nyní hostí Bar Bianco.

The Stevens Haugsten House (1901) – dům je významným představitelem historického stylu kalifornských bungalowů, které se stavěly na přelomu 19. – 20. století.

The Stevens House (1901), charakteristický očividnými středozápadními vlivy, je nyní sídlem muzea hraček The Arizona Doll & Toy Museum.

Foto: Visit Phoenix.com

Pueblo Grande Museum

Roosevelt Street je východozápadní koridor, procházející severním okrajem centra. Z drogové zóny se postupem času stalo epicentrum umělecké scény. Tato čtvrť mezi 3rd Avenue a 7th Street se stala místem, kde žije a tvoří mnoho umělců, najdeme zde množství galerií a studií.

Střed a centrum Phoenixu zahrnuje několik čtvrtí od viktoriánské doby po moderní architekturu poloviny 20. století. Některé z těchto oblastí jsou více atraktivní, jako např. Willo a Encanto Palmcroft, zatímco jiné jsou stále ve stadiu přeměny.

Dějiny Divokého západu ožívají v mnoha zdejších muzeích, např. Arizona Mining and Mineral Museum s expozicí o minulosti zlatých a stříbrných dolů.

Foto: Visit Phoenix.com

Heard Museum

Heard Museum (22 East Monte Vista) vystavuje možná nejlepší sbírku indiánského umění amerického jihozápadu.

Pueblo Grande Museum (4619 East Washington) je místem, kde bylo odkryto 2000 let staré sídlo indiánů kmene Hohokama.

Autor : Pavla Janková America Tours

Anketa

Chtěli byste bydlet v místě, kde je průměrná roční teplota 38 °C ?
ano
40,8 %
ne
59,2 %
Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Fakta o Phoenixu:

Rozloha: 1 344 km²

Rozloha: 1 344 km² Počet obyvatel: 1 638 000 (metropolitní oblast: 4 360 000)

Rozloha: 1 344 km² Počet obyvatel: 1 638 000 (metropolitní oblast: 4 360 000) Podnebí: je subtropické, suchého typu (extrémně horká léta, teplé zimy) – Phoenix má nejvyšší průměrnou maximální roční teplotu ze všech velkých měst v USA. Teplota překračuje 100 °F (38 °C) v průměru více než 89 dní v roce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám