Hlavní obsah

Newfoundland a Labrador - země farmářů a skal

Kanadská provincie Newfoundland a Labrador je fyzicky rozdělena na dvě části. Hlavní pevninská část Labrador je nesrovnatelně větší než druhá část, kterou tvoří ostrov Newfoundland. Ostrov je omýván vodami Atlantického oceánu a zálivem Svatého Vavřince (The Gulf of St. Lawrence).

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

New Foundland a Labrador

Článek

Labrador má jediného souseda, jímž je provincie Quebec, která ho obklopuje ze západní a jižní strany. Východ až severovýchod pevniny je vystaven vodám Atlantiku.

Ostrov Newfoundland je nejvýchodnější částí Kanady. I díky tomu se stal místem prvních kontaktů s evropskou civilizací, a to hlavně s rybáři z jiných zemí. Jediné autentické obydlí Vikingů v Severní Americe je v L'Anse aux Meadows, severně od St. Antony. Jednoduchá stavení z hlíny a trávy jsou ještě dnes dobře rozeznatelná.

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

New Foundland a Labrador

Ostrov je součástí Apalačského pohoří, které se táhne téměř po celém východním pobřeží Severní Ameriky. Území Newfoundlandu je mnohem členitější než v Labradoru. Je to způsobené permanentními posuny zemských desek, jejich následnou mnohačetnou deformací a erozí, k čemuž se ještě přidávají usazeniny z říčních toků.

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

St.John

Celá provincie vykazuje známky posledního zalednění, jehož závěrečná fáze se datuje před zhruba 7 000 lety. Nejdelší a nejstrmější fjordy je možné vidět v severní části Labradoru a na velkém severním výběžku Newfoundlandu.

Jméno Labrador pochází pravděpodobně z portugalského Terra del Lavradores neboli „Země farmářů“.

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

St.John´s Basilica

Součástí Kanady se Newfounland stal až v roce 1949 jako poslední 10. provincie. Následovala dvě desetiletí velké prosperity. K poklesu došlo na přelomu 70. a 80. let v souvislosti s celosvětovou recesí, přestože se to nedá srovnat s problémy, které měla provincie ve 30. letech. Vysoká nezaměstnanost provincie postihla hlavně mladé lidi a byl zaznamenaný velký odchod obyvatelstva do ostatních provincií.

Foto: Archiv

L´Anse Amour

Otevření nových ropných věží v Atlantiku a niklových polí v severním Labradoru v roce 1997 přineslo i větší optimismus s dobrým výhledem do budoucnosti provincie.

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

Battle Harbour

Neobvyklá je vlajka provincie. V levé části jsou čtyři modré trojúhelníky, které mají symbolizovat část britské vlajky. Mezi trojúhelníky jsou silné bílé čáry tvořící šipku. Modrá barva vyjadřuje vodu oceánu, bílá sníh a led. V pravé půlce vlajky jsou umístěny dva červené trojúhelníky s bílým polem uvnitř každého trojúhelníku. Ty představují dvě části provincie – pevninu a ostrov. Mezi těmito trojúhelníky se nachází úzká zlatá šipka ukazující údajně na lepší budoucnost. Pokud je vlajka pověšená na stojato, pak se šipka změní v meč, který má vzdávat čest obětem v ozbrojených konfliktech.

Foto: Archiv

New Foundland and Labrador

Pár zajímavostí o provincii:

Newfoundland je 16. největší ostrov na světě.

V oceánu okolo provincie se po určitou dobu vyskytuje až dvacet druhů velryb, čímž se stává jedním z nejlepších míst na světě na pozorování těchto kytovců.

V provincii není jediný bezdomovec! Je to díky velice silnému sociálnímu cítění a vztahům mezi občany. Mít bezdomovce v komunitě by bylo považováno za ostudu, takže komunita se vždy snaží něco společně udělat a postarat se o něho.

Foto: New Foundland and Labrador Tourism

Terra Nova NP

V listopadu 2010 našli archeologové pracující v lokalitě Cupids nejstarší hřbitov v Kanadě, jeho stáří je více jak 400 let.

Na ostrově Newfoundland nejsou žádní hadi, skunkové (tchoři) ani dikobrazi.

Ropná pole Hibernia v oceánu kousek od Newfoundlandu byla v roce 2000 nejziskovější v Kanadě.

Mezi roky 1857 a 1949 (do doby, než provincie vstoupila do federace) tiskla provincie své vlastní poštovní známky, které se dodnes dají použít kdekoliv v Kanadě!

Foto: Archiv

Torngat Mountains NP

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.:

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park Terra Nova National Park

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park Terra Nova National Park Torngat Mountains National Park

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park Terra Nova National Park Torngat Mountains National Park Castle Hill National Historic Site

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park Terra Nova National Park Torngat Mountains National Park Castle Hill National Historic Site Hawthorne Cottage National Historic Site

V provincii najdeme významné národní parky, rezervace či monumenty, jako např.: Gros Morne National Park Terra Nova National Park Torngat Mountains National Park Castle Hill National Historic Site Hawthorne Cottage National Historic Site Port au Choix National Historic Site

Signal Hill National Historic Site

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Chtěli byste bydlet v této provincii ?
ano
79,2 %
ne
20,8 %
Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Zajímavosti :

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek Nejvyšší bod: Mt. Caubvick, 1 652 m

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek Nejvyšší bod: Mt. Caubvick, 1 652 m Počet obyvatel: 508 456

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek Nejvyšší bod: Mt. Caubvick, 1 652 m Počet obyvatel: 508 456 Hlavní město: St. John´s (101 825 obyvatel)

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek Nejvyšší bod: Mt. Caubvick, 1 652 m Počet obyvatel: 508 456 Hlavní město: St. John´s (101 825 obyvatel) Další velká města: Mount Pearl (24 712 obyvatel), Conception Bay South (22 098 obyvatel)

Rozloha: 405 212 km2 (4,1 % celkové plochy Kanady), z toho přes 30 000 km2 tvoří vody jezer a řek Nejvyšší bod: Mt. Caubvick, 1 652 m Počet obyvatel: 508 456 Hlavní město: St. John´s (101 825 obyvatel) Další velká města: Mount Pearl (24 712 obyvatel), Conception Bay South (22 098 obyvatel) Přezdívka provincie: The Rock - skála

Související témata:

Výběr článků

Načítám