Hlavní obsah

Seattle - nejzdravější město USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největším městem amerického severozápadu je město Seattle. Leží ve státě Washington, asi 180 km jižně od hranic s Kanadou. Město obklopují vody zálivu Puget Sound a Washingtonského jezera.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Seattle

Článek

Seattle je centrem celého regionu okolo zálivu Puget Sound. Od začátku 80. let minulého století nese přezdívku Smaragdové město.

Seattle bývá také titulován jako Brána Aljašky, Královské město či Město letadel díky společnosti Boeing. Je vyhlášeno svými kavárnami a hudbou. V Seattlu a přilehlém okolí působilo několik grungeových kapel, např. Nirvana, Pearl Jam nebo Mudhoney.

Město i celá oblast se pyšní bohatou zelení.

Stejně jako jiná města na pacifickém pobřeží, i Seattle může být zasažen zemětřesením. Jinak je ale klima mírné oceánské, zimy jsou mírné a vlhké, léta relativně suchá. Teplotní extrémy omezuje úžina Puget Sound, blízkost Tichého oceánu a jezero Washington. Seattle je chráněn hradbou horských hřebenů. Cascade Range s nejvyšší horou Mount Rainier (4 392 m) poskytuje částečnou ochranu před ledovým arktickým vzduchem a pohoří Olympic Mountains s nejvyšší horou Mount Olymp (2 428 m) vytváří na západě štít proti tichomořským bouřím.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Seattle

Koncem 19. století dopravu po městě zabezpečovaly tramvajové linky. Postupně však byly vytlačeny rozvojem automobilismu a definitivní tečkou bylo zavedení trolejbusů v roce 1941.

V současné době je veřejná doprava zajišťována bohatou sítí autobusové dopravy, trolejbusy, dvěma linkami příměstské kolejové dopravy a jedinou obnovenou tramvajovou linkou mezi čtvrtí South Lake Union a Westlake Center v centru města.

Ke spojení s okolními městy v zálivu je možné využít trajekty společnosti Washington State Ferries.

Mezinárodní letiště Seattle-Tacoma leží jižně od Seattlu ve městě SeaTac. Dopravu mezi centrem a letištěm obstarává od roku 2009 expresní kolejová trať „Central Link“.

Městem procházejí od severu k jihu pouze dvě komunikace – Interstate 5 a State Route 99. Most AlaskanWay Viaduct, který byl poničený zemětřesením v roce 2001, bude nahrazen kolem roku 2015 tunelem. Ulice města tvoří mřížku s výjimkou centrální části města, kde první vůdci města Arthur Denny a Carson Boren zachovali orientaci plánu ulic směrem k pobřeží a nikoli severním směrem.

Foto: Archiv

Seattle

Rekreace ve městě

V roce 2005 bylo město označeno časopisem Men´s Fitness jako nejzdravější město v USA. Mírné klima Seattlu umožňuje aktivní pohyb v přírodě prakticky po celý rok.

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km²,

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km², Myrtle Edwards Park na nábřeží v centru,

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km², Myrtle Edwards Park na nábřeží v centru, Seward Park a Washington Park s arboretem a japonskou čajovnou a zahradou na březích Lake Washington,

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km², Myrtle Edwards Park na nábřeží v centru, Seward Park a Washington Park s arboretem a japonskou čajovnou a zahradou na březích Lake Washington, Alki Beach v západním Seattlu a stará stezka Burke-Gilman Trail.

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km², Myrtle Edwards Park na nábřeží v centru, Seward Park a Washington Park s arboretem a japonskou čajovnou a zahradou na březích Lake Washington, Alki Beach v západním Seattlu a stará stezka Burke-Gilman Trail. I blízké hory Cascade a Olympic lákají obyvatele k vycházkám a k lyžování.

Možnosti vyžití: stezka kolem jezera Green Lake, největší park ve městě Discovery Park v části Magnolia s rozlohou 2,2 km², Myrtle Edwards Park na nábřeží v centru, Seward Park a Washington Park s arboretem a japonskou čajovnou a zahradou na březích Lake Washington, Alki Beach v západním Seattlu a stará stezka Burke-Gilman Trail. I blízké hory Cascade a Olympic lákají obyvatele k vycházkám a k lyžování. Oblasti Puget Sound a úžiny Juan de Fuca a Strait of Georgia dovolují jízdu na loďkách či plachetnicích.

Vysokohorské túry lze podnikat v národním parku Mount Rainier National Park, vzdáleném asi dvě hodiny od města.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Seattle

A co zajímavého navštívit?        

Space Needle – dominanta města, věž vysoká 185 m. Nádherný panoramatický pohled na město a okolní hory si užijete z vyhlídkové plošiny, občerstvení nabízí otočná restaurace.

Space Needle – dominanta města, věž vysoká 185 m. Nádherný panoramatický pohled na město a okolní hory si užijete z vyhlídkové plošiny, občerstvení nabízí otočná restaurace. Seattle Center – operní scéna, divadlo, koncertní sál, restaurace, dětské muzeum a vědecko-technické muzeum.

Space Needle – dominanta města, věž vysoká 185 m. Nádherný panoramatický pohled na město a okolní hory si užijete z vyhlídkové plošiny, občerstvení nabízí otočná restaurace. Seattle Center – operní scéna, divadlo, koncertní sál, restaurace, dětské muzeum a vědecko-technické muzeum.Experience Music Project – neobvyklá budova ve tvaru kytary nabízí expozici novodobých hvězd pop music v poutavé formě. 

Downtown – Pioneer Square – historické náměstí, které si uchovává autentičnost starých časů.

Foto: Archiv

Pike Place Market

Underground Tour – v podzemí lze absolvovat prohlídku starobylých částí původního Seattlu, které byly po ničivém požáru roku 1889 pohřbeny pod novou zástavbou.  

Underground Tour – v podzemí lze absolvovat prohlídku starobylých částí původního Seattlu, které byly po ničivém požáru roku 1889 pohřbeny pod novou zástavbou.   Kolem přístavu se můžete projít promenádními třídami Waterfront a Alaskan Way. Využít lze též jízdu historickými vozy hromadné dopravy Waterfront Trolley.

Underground Tour – v podzemí lze absolvovat prohlídku starobylých částí původního Seattlu, které byly po ničivém požáru roku 1889 pohřbeny pod novou zástavbou.   Kolem přístavu se můžete projít promenádními třídami Waterfront a Alaskan Way. Využít lze též jízdu historickými vozy hromadné dopravy Waterfront Trolley.Seattle Aquarium u mola 59 vám umožní obdivovat žraloky, tuleně, lososy a další vodní živočichy, kinosál nabízí filmy s podmořskou tématikou. 

Underground Tour – v podzemí lze absolvovat prohlídku starobylých částí původního Seattlu, které byly po ničivém požáru roku 1889 pohřbeny pod novou zástavbou.   Kolem přístavu se můžete projít promenádními třídami Waterfront a Alaskan Way. Využít lze též jízdu historickými vozy hromadné dopravy Waterfront Trolley.Seattle Aquarium u mola 59 vám umožní obdivovat žraloky, tuleně, lososy a další vodní živočichy, kinosál nabízí filmy s podmořskou tématikou.  Výletní lodě zajišťující okružní plavby odplouvají z mola 56, od mola 52 vyplouvají trajekty.

Underground Tour – v podzemí lze absolvovat prohlídku starobylých částí původního Seattlu, které byly po ničivém požáru roku 1889 pohřbeny pod novou zástavbou.   Kolem přístavu se můžete projít promenádními třídami Waterfront a Alaskan Way. Využít lze též jízdu historickými vozy hromadné dopravy Waterfront Trolley.Seattle Aquarium u mola 59 vám umožní obdivovat žraloky, tuleně, lososy a další vodní živočichy, kinosál nabízí filmy s podmořskou tématikou.  Výletní lodě zajišťující okružní plavby odplouvají z mola 56, od mola 52 vyplouvají trajekty.Pike Place Market – dvoupatrové tržiště se širokým výběrem ryb, masa, ovoce a zeleniny, několik rybích restaurací a útulných hospůdek.

International District – čínská a japonská čtvrť. Je zde řada obchodů se šperky, stylové restaurace, buddhistický chrám a muzeum Wing Luke Asian Museum s expozicí asijského a tichomořského přistěhovalectví 19. století.

Významné společnosti:

Sídlo světoznámého řetězce Starbucks Coffee.

Sídlo světoznámého řetězce Starbucks Coffee. Do roku 2001 byl Seattle sídlem společnosti Boeing. Ústředí Boeingu je sice nyní v Chicagu, nicméně oblast Seattle je nadále sídlem závodu v Rentonu, kde se dokončovaly typy letadel 707, 720, 727, 757, dnes typ 737, a montážního závodu pro velká letadla typů 747, 767, 777 a 787 v Everettu.  

V Seattlu a okolí je celá řada společností z oboru informačních technologií (Microsoft, Amazon.com., RealNetworks), McCaw Cellular, VoiceStream (nyní T-Mobile USA) a korporací lékařské techniky.

Autor : Irena Reiterová

Anketa

Máte raději letadla Boeing nebo Airbus?
Boeing.
18,5 %
Airbus.
15,9 %
Je mi to jedno, hlavně když doletí v pořádku.
65,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 756 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám