Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si dobroty z borůvek, vyrazte na kole po vinicích

Novinky, mšv

Druhý červencový víkend se nabízí vyrazit na výlet. Na Moravě se můžete projet na kole po vinicích, součástí budou i řízené degustace. Za dobrotami z borůvek zavítejte do Borovan, jídlo ovšem nabídne i akce, která se uskuteční v pražské botanické zahradě. Na své si přijdou i sportovci. Ti mohou na půlmaraton.

Foto: Profimedia.cz

Dejte si dobroty z borůvek. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival jídla

Zavítejte o víkendu do pražské botanické zahrady, kde budete moci objevit nové gastronomické zážitky. Festival jídla nabídne širokou škálu specialit světové kuchyně, například z Mexika či Vietnamu, chybět nebudou ani hmyzí pochoutky. Vzhledem k místu konání se bude akce věnovat také květinám. Více informací najdete zde.

Do Koreje

Zaskočte si v pátek večer na okamžik do Koreje. Poznejte kulturu této dálné asijské země v pražském Divadle Broadway, kde se uskuteční představení, propojující tradiční hudbu a moderní tanec. Vstup na akci je zdarma, registrovat se můžete na stránkách velvyslanectví Korejské republiky v ČR. Další informace zde.

Letní kino

Letní počasí je ideální příležitostí vyrazit do venkovního kina. V Praze jich najdete hned několik a zhlédnout v nich můžete jak novější popcornové velkofilmy, tak i některé starší klasiky. Vyrazit můžete třeba do Kasáren Karlín, kde se ve čtvrtek promítá Stříhoruký Edward a v sobotu Tahle země není pro starý. Letní kino ve Žlutých lázních o víkendu zase nabídne snímek Avengers: Infinity War. Více naleznete zde a zde.

Středočeský kraj

Barvy léta

Užijte si v sobotu pořádnou nálož tuzemské muziky. Vyrazte na další ročník festivalu Barvy léta, který se koná v Poděbradech. V jeden den si poslechnete mimo jiné Tři sestry, Vypsanou Fixu, Kapitána Dema nebo Th!s. Nedočkavci se budou moci zúčastnit už páteční zahřívací párty. Program najdete zde.

Kulturní festival

VlčkoviceFest je multižánrový festival, který se zdaleka nezaměřuje jen na hudbu. I když ani ta, zejména alternativní, nebude chybět. Vystoupí třeba zpěvačky Katarzia nebo Never Sol. Návštěvníci se mohou těšit také na promítání filmů, divadelní představení, výstavu a další doprovodné aktivity. Ty čítají například workshopy nebo autorská čtení. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Borůvkové hody

V Borovanech se o víkendu uskuteční Borůvkobraní, tedy gastronomická akce pro všechny, kterým nevadí si trochu obarvit prsty a pusu namodro. V areálu kláštera se uskuteční jarmark, kde své umění předvedou řemeslníci, hlavní roli ale budou samozřejmě hrát borůvky a nejrůznější dobroty z nich. Součástí je také workshop nebo vystoupení písničkářů. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Noční prohlídky

Vydejte se v pátek nebo sobotu na oživené noční prohlídky kláštera v Kladrubech, kde se dozvíte zajímavosti o památce zábavnou a neotřelou formou. Prohlídky se ve večerních hodinách uskuteční čtyři a každá trvá zhruba 60 minut. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Koncert v klášteře

Užijte si neděli v hudebním duchu. V malebných prostorách kláštera v Teplé se uskuteční koncert v netradičním nástrojovém složení: flétna, hoboj, kytara a violoncello. Na formální oblečení můžete zapomenout, obléct si můžete cokoli pohodlného, vystoupení si navíc můžete vychutnat se skleničkou vína. Další informace zde.

Ústecký kraj

Na závod

Proč si pořádně nezasportovat? Vydejte se v sobotu na Žernosecký půlmaraton, který vás zavede po trase Kamýk, Varhošť, Plešivec, Malíč zpět do Velkých Žernoseků. Poměřte své síly s ostatními závodníky a získejte za dobré umístění věcné ceny. Registrovat se můžete do pátku, ale i v den závodu. Více zde.

Liberecký kraj

Běžecký závod

Běžecký seriál RunTour se o víkendu stěhuje do Liberce, kde proběhne v sobotu. Protáhněte svaly, rozcvičte se a vyběhne na některou z nabízených tras. Můžete vyrazit na 10 kilometrů, pokud se ně necítíte, tak klidně jen na 5. Nezáleží na tom, zda běháte pravidelně nebo jen rekreačně, důležité je, že to děláte pro radost z pohybu. Detaily najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámkem s architektem

Seznamte se s historií zámku v Novém Městě nad Metují zábavnou formou. Památkou vás totiž provede postava slavného architekta Dušana Jurkoviče, který návštěvníkům představí pokoje, které tu počátkem 20. století zařizoval. Kdyby vám prohlídka náhodou unikla, podobná se bude konat ještě v srpnu. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Pivní slavnosti

Zchlaďte se o víkendu zlatavým pivem. Navštivte pivní slavnosti ve Svitavách, kde se představí spíše menší produkce z celé České republiky. Žaludek si budete moci naplnit také gulášem, v jeho vaření se totiž uskuteční soutěž. Soutěžit se ale bude také o nejlepší kynutou buchtu nebo o největšího jedlíka bramborových knedlíků. Další informace najdete zde.

Vysočina

Festival piva

Za zlatavým mokem můžete v sobotu vyrazit také do krásných kulis historického města Telč. Na čtvrtém ročníku Pivního festu vás čeká 12 rodinných minipivovarů, ale také nejrůznější dobroty v podobě pivních chuťovek, steaků, hamburgerů a dalšího. Nebudou chybět soutěže ani hudební program. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Po vinicích na kole

Udělejte si v pátek hezký a jistě veselý výlet. Vyrazte na kole po vinicích, přičemž na několika zastaveních je přichystána řízená ochutnávka vín. Náročnosti trasy není třeba se obávat, je prověřená a dlouhá celkem 30 kilometrů. Kromě degustací vás čeká také komentář průvodce o víně, jeho výrobě a o zahradnictví. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Slavnosti jídla

Jídlo bude hrát prim při Bioslavnostech ve Starém Městě pod Sněžníkem, které se letos ponesou ve znamení kváskového chleba. Na své si ale přijdou všichni strávníci, ať už ti, co milují maso, vegetariáni, vegani i celiaci, kteří drží bezlepkovou dietu. Zvídaví návštěvníci mohou vyrazit na exkurzi do místních mlýnů, kde zjistí, jak probíhá zpracování biopotravin. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Folklorní slavnosti

Seznamte se s folklorem a tradicemi při Kopaničářských slavnostech ve Starém Hrozenkově. Na akci se vám představí špičkové soubory i vesnice skupiny, ale také dechové orchestry, a to nejen ty tuzemské, ale i zahraniční. Součástí je také jarmark, kde vám své umění představí řemeslníci a umělečtí výrobci. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Otevření expozice

V sobotu se v budově textilky Hedva v Rýmařově bude otevírat nová expozice zasvěcená textilní výrobě ve městě a okolí. Součástí zahajovací akce bude řemeslný jarmark, dále prohlídky, včetně tkalcovny, výtvarné dílny nebo koncerty. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám