Hlavní obsah

Trhací mapa provede turisty po krkonošské železnici

Právo, Vladislav Prouza

Krkonošskou železnici z Martinic do Rokytnice nad Jizerou přiblíží interaktivní průvodce. Turistům pomůže v orientaci na dvacet kilometrů dlouhé trati z roku 1899 trhací mapa s popisem nejzajímavějších míst, kudy regionální lokálka projíždí.

Foto: Spolek železniční historie Martinice

Jízda Pojizerským pacifikem slibuje nezapomenutelné zážitky.

Článek

Mapa z knihovničky Svazku měst a obcí Krkonoše od zastávky k zastávce upozorňuje, kde se vyplatí z vlaku přezdívaného Pojizerský pacifik vystoupit a co v daném místě navštívit. „Pacifikem se můžete svézt z Martinic v Krkonoších do Jilemnice, Hrabačova, Víchové nad Jizerou, Horní Sytové, Poniklé, Jablonce nad Jizerou, Rokytnice nad Jizerou,“ vypočítává manažerka krkonošského svazku Alena Pacholíková.

Výletník má charakteristiku horské železnice, postavené z podnětu Jana Harracha a tehdejších horských podnikatelů, stále při ruce na jednom oboustranném archu odtrženém od souboru map. Arch mapuje horskou trať od nádraží v Martinicích, vyhlášeného v roce 2016 za kulturní památku.

Stanice postavená společností Rakouská severozápadní dráha při stavbě trati Velký Osek–Trutnov doposud používá ojedinělá mechanická návěstidla a poválečné elektromechanické zabezpečovací zařízení. „Arch na jedné straně s popisem železnice a na druhé s podrobnou mapou oblasti navádí doslova od zastávky k zastávce, jaká atraktivní místa v okolí tratě navštívit nebo kterou naučnou stezku projít. Samozřejmostí je přehledná turistická mapa s vyznačením železniční tratě Pojizerského pacifiku, turistických pěších tras, naučných stezek a zajímavostí, za kterými se lze vypravit z některé železniční zastávky,“ popisuje Pacholíková.

 V létě oslava výročí

Dopravu na trati divokým kaňonem Jizery povětšinou zajišťují motoráky z vagonky Studénka řady 810. Vlaky z devadesátých let minulého století, charakteristické pro české lokálky, občas vystřídají historické soupravy tažené parními lokomotivami.

Připomínka 120. výročí pojizerské železnice, spojená s mimořádnými jízdami, proběhne 31. srpna. „Hlavní hvězdou programu bude motorák Stříbrný šíp spolu s motorovou lokomotivou Hektor a následníkem legendárního Hurvínka, motorovým vozem Orchestrion,“ přiblížila mluvčí krkonošského spolku Dáša Palátková.

Trhací mapu trati Pojizerského pacifiku lze od konce června získat v krkonošských informačních centrech nebo na webových stránkách www.krkonose.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám