Hlavní obsah

Naučná stezka k oderské štole informuje o okolní krajině

Právo, Aleš Honus

Otevření bývalých břidlicových dolů, které se stanou novou turistickou atrakcí Oderských vrchů, se blíží. Město Odry získalo již z několika zdrojů dotace na zprovoznění opuštěných štol.

Foto: Jindra Kunc

Součástí projektu bylo i zprovoznění geologické expozice hornin Nízkého Jeseníku.

Článek

První návštěvníky podzemí zdejších kopců přivítá sice až v roce 2020, ale už nyní byla otevřena naučná stezka a také geologická expozice hornin Nízkého Jeseníku. Po zprovoznění rozhledny na Veselském kopci jde o další důvod, proč si udělat výlet do Oder. „Nová naučná stezka tvoří okruh v délce asi tři a půl kilometru a má třináct zastavení. To první je na začátku lesní cesty, která odbočuje ze silnice mezi Odrami a Velím a vede k lokalitě bývalých dolů,“ uvedla vedoucí odboru kultury oderské radnice Alena Zemanová.

První část stezky je věnovaná informacím o krajině břidlice a geologickým zajímavostem i tomu, jak břidlicový průmysl ovlivnil oderskou krajinu. Obsahuje i mapy jednotlivých štol a zajímavosti ze života v podzemí. „Na hornickou část stezky navazuje sekce lesnictví, kde se lidé dozvědí informace z historie oderských lesů, o zaniklých lesnických řemeslech, ale také o dnešní péči o lesy,“ dodala Zemanová.

„U tvorby textů jsme se snažili vyhnout zahlcení turistů množstvím odborných a těžce vstřebatelných informací a přistoupili jsme k populárně-naučné formě. Také na děti jsme nezapomněli a na každé tabuli je pro ně vzkaz, který základní informaci z naučné tabule dětem zprostředkuje srozumitelnou formou,“ doplnila Zemanová.

Vzniká i potřebná infrastruktura

Na naučné stezce lidé narazí také na geologickou expozici hornin Nízkého Jeseníku. Vystaveny jsou různé typy hornin, kromě břidlice také tmavá odrůda pískovce zvaná droba, ale také čediče z lávových proudů sopky Velký Roudný nebo sopečné pumy, které před 1,8 milionu let vyvrhla Venušina sopka.

Zároveň se zprovozněním naučné stezky začalo budování infrastruktury k hlavní části projektu, kterým je zpřístupnění dvoupatrového Flascharova dolu. Zatím vzniklo zázemí, které bude sloužit pro prodej vstupenek a vyzvednutí přileb, které budou návštěvníci před vstupem do podzemí potřebovat. „Pevně věříme, že stavebně i geologicky velmi zajímavé důlní dílo bude otevřeno na jaře příštího roku,“ dodala Zemanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám