Hlavní obsah

Odejděte, vyzývají turisty graffiti ve španělské Granadě

Novinky, mšv

V historické čtvrti Granady se objevilo několik graffiti, vyzývajících turisty, aby opustili město. Španělské město je další destinací, která ve spojitosti s turismem prožívá perné chvíle, andaluskou perlu denně navštíví na 27 000 lidí. Návštěvníci prý šponují nahoru ceny a mají vliv i na život místních, uvedl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Hradní komplex Alhambra je největším tahákem Granady.

Článek

„Granada není pohlednice“ nebo „Turisté si Granadu nekoupí“. Takové nápisy se objevily na zdech historické čtvrti Albaicín, která je plná křivolakých uliček, jejichž stáří sahá do období vlády Maurů.

Asociace čtvrti Albaicín lokálním médiím sdělila, že počet nápisů, které jsou převážně v angličtině, se za poslední dva týdny zvedl. Přestože pro problémy s množstvím turistů zástupci asociace pochopení mají, tento způsob protestu jim nepřijde zrovna šťastný. „Není horší způsob, jak chránit město, než na jeho zdi nasprejovat graffiti,” uvedli.

„Je to ostuda, že je město takhle poškozováno. Byl jsem tu před 30 lety a od té doby se hodně změnilo, přesto je tu pořád krásně,“ vyjádřil své politování nad situací nejmenovaný americký turista.

Stejný problém v Barceloně

Místní si často stěžují, že turisté, kterých do města podle místních médií přijede na 27 000 denně, stojí za zvyšujícími se cenami a náklady na život. Přesto si uvědomují, že Granada je na turismu závislá. Podle policie za graffiti stojí nějaká organizovaná skupina. Dosud však nikdo nebyl obviněn.

K podobné situaci došlo předloni v Barceloně, která je nejnavštěvovanějším španělským městem. V katalánské metropoli se rovněž objevilo množství graffiti, uskutečnila se i řada protestů proti turistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám