Hlavní obsah

Safari park připravuje ve Rwandě půdu pro nosorožce

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královédvorský safari park připravuje ve Rwandě podmínky pro budoucí život pětice černých nosorožců. Stádo zvířat, která jsou v africkém státě vyhubená, čeká v květnu transport ze Dvora Králové nad Labem do tamního Akagera National Parku.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec dvourohý, též zvaný černý, je kriticky ohroženým druhem.

Článek

Součást dvouleté přípravy přesunu doposud nejpočetnější skupiny nosorožců z Evropy do Afriky představuje i vzdělávací program pro rwandské školáky. Zoologové chtějí budoucí generaci Rwanďanů naučit bezkonfliktnímu soužití s kriticky ohroženými živočichy. Osvětou chtějí ochránci zvířat napříště zamezit smrtelným útokům domorodců na přísně chráněná zvířata.

„Vedení parku Akagera si uvědomuje, že je třeba pracovat s komunitami žijícími v jeho okolí, aby toto místo vnímaly jako přidanou hodnotu, a nikoli jako překážku zemědělských a pasteveckých aktivit,“ přiblížila Markéta Grúňová, jež tým osvětových pracovníků ve Rwandě po šest týdnů vedla. „Plánujeme, že by letos mělo naším programem projít okolo 1800 rwandských dětí,“ doplnila Grúňová.

Osvěta mezi Afričany představuje důležitou součást ochrany nosorožců v samotném Akagera National Parku. Děti takto mohou pochopit, proč je nutné zvířata chránit a že je nesmyslné je vybíjet kvůli pověrám o léčivých účincích jejich rohů. „Jde o hlavní způsob, jak těmto zvířatům zajistit bezpečí,“ míní Grúňová.

Doplatili na válku

Transport se uskuteční díky spolupráci safari parku se zahradami Flamingo Land ve Velké Británii a dánským Ree Park Safari. Angličané a Dánové přidali k trojici královédvorských nosorožců po jedné samici a samci jménem Mandela. Safari Park pošle do Rwandy dvojici mladých samic a samce. „Safari park, jenž je největším chovatelem černých nosorožců na světě, spolu s ostatními zoo Rwandě zvířata daruje,“ podotkl ředitel královédvorského safari parku Přemysl Rabas.

Nosorožci dvourozí, též zvaní černí, před čtvrt stoletím doplatili na rwandskou občanskou válku. Genocidu z tehdy početné populace přežil jediný exemplář. Pětice evropských nosorožců má spolu s osmnáctičlennou skupinou, dovezenou nedávno do Rwandy z Jihoafrické republiky, postupně vytvořit novou populaci s dostatečnou genovou variabilitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám