Hlavní obsah

Kunětická hora už nebude ruina

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gotickému hradu Kunětická hora na Pardubicku zasadil poslední velkou ránu švédský vojevůdce Torstensen za třicetileté války. Pak byl půl tisíciletí považován za zříceninu. Velkorysá stamilionová rekonstrukce, která za evropské peníze začala v loňském roce, mění Kunětickou horu zpět na hrad.

Foto: Profimedia.cz

Kunětická hora

Článek

„Některé pokroky nejsou na první pohled vidět, ale přesto jsou velmi důležité. Na hradě už máme veškeré sítě, kanalizaci, pitnou vodu i čističku odpadních vod. Mnoho úprav jsme udělali v paláci, pro správu hradu je do historických zdí vložená nenápadná novostavba jako dům v domě. Opravena byla kaple sv. Kateřiny Alexandrijské, upravují se svahy čedičové hory,“ spokojeně konstatuje kastelán Miloš Jiroušek.

První etapa rekonstrukce hradního areálu za 75 milionů korun probíhá za provozu. Týká se části, kterou za první republiky dočasně zvelebil pardubický Muzejní spolek podle plánů architekta Dušana Jurkoviče. Vzniknou tu nové výstavní prostory k historii hradu věnované Dušanu Jurkovičovi. Celý projekt je naplánovaný až do roku 2021, ale jeho část bude zřejmě hotova už dříve.

„Máme už projektovou dokumentaci a stavební povolení na druhou etapu. Bude se týkat především paláce hradu. Tam chceme dosavadní sály v jižním křídle očistit od omítek a nánosů ze 70. let a potom nově využít severní křídlo pro divadelní představení a výstavy,“ plánuje Jiroušek. Budoucí velký sál bude sice pod střechou, ale s velkými otevřenými okenními otvory, které ovšem musí v této podobě podle památkářů zůstat. To vylučuje celoroční provoz.

Přeměna zříceniny na hrad je záležitostí nejen stavbařů, ale i politiků a úředníků kraje. Oficiální hnědobílé tabule u silnic zvoucí na zříceninu by se měly měnit. „Dosavadní značka s nápisem Zřícenina hradu Kunětická hora neznalé turisty už mate,“ přikývl Roman Línek, náměstek hejtmana, který má na starosti památky v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám