Hlavní obsah

Největší stromy v Česku z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Ratměřice

Kromě zámku a zámeckého parku skrývá obec Ratměřice na Benešovsku i dva mohutné sekvoje, které jsou díky své výšce 42 metrů nejvyššími v republice. Stojí zde již 160 let a byly zasazeny hrabětem Ottou ze slavného rodu Chotků z Chotkova. Nyní si je můžete prohlédnout i z ptačí perspektivy.

Největší stromy v Česku jsou sekvoje v Ratměřicích. Prohlédněte si je z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

„Park i podoba zámku pochází ze 16. století, největší rozmach zažil již za vlastnictví rodu Chotků. Právě do této doby spadá i to, kdy se nám zde objevily tyto dva nádherné stromy, což jsou dva sekvojovce obrovské, které jsou nyní nejvyššími stromy v České republice,“ sdělila Novinkám zaměstnankyně zámku Michaela Vaňková s tím, že kmen stromů obejmou ruce čtyř dospělých lidí.

Stromy, které zde stojí již přes 160 let, podle Vaňkové rostou samy bez nutnosti zvýšené péče. „Co se týče ořezů, tak jsme zatím žádný zásah dělat nemuseli. Rostou krásně samy, plodí nádherné šišky,” dodala Vaňková.

Podle ní zde tzv. mamutí stromy vysadil Otto Chotek, který je dovezl až z kalifornského horského pásma Sierra Nevada. Učinil tak na přání své matky, jež prý soupeřila se svou přítelkyní, hraběnkou Sidonií Nádhernou z Borutína, o co nejkrásnější park a dřeviny.

Sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum)
Jedná se o nejmohutnější strom na světě.
Je jediným druhem rodu sekvojovec.
Dožívá se 2000 až 3000 let.
Po celý rok zelený, až 80 metrů vysoký jehličnan se přirozeně vyskytuje pouze ve výškách mezi 1500 až 2500 m nad mořem na západních svazích Sierry Nevady v Kalifornii.
V Evropě byl hojně vysazován jako okrasná dřevina v parcích.
Sekvoje v České republice rostou například v obcích Ratměřice, Chabaně nebo Kravsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám