Hlavní obsah

Indonéský ostrov Komodo se na rok uzavře turistům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celý jeden rok se turistům uzavře indonéský ostrov Komodo, známý coby domov varanů, největších ještěrů na světě. Důvodem je především jejich ochrana, mimo jiné i před pašeráky, kteří se nedávno pokusili na 40 komodských draků odvézt a prodat. Ochránci přírody se chtějí také zaměřit na rozšíření populace ještěrů, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Varanům komodským se přezdívá komodští draci.

Článek

O plánovaném uzavření ostrova informovaly úřady s tím, že k němu dojde v lednu příštího roku. Impulzem pro zákaz vstupu turistů byl právě pokus pašeráků převézt 41 varanů a na černém trhu je prodat. Roční uzavření ochranáři využijí ke zlepšení rezervace, ale také k navýšení populace ještěrů, kteří jsou na škále ohrožení zařazeni v kategorii zranitelní, což znamená, že čelí nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období.

Varani, rovněž nazývaní komodští draci, jsou známí nejen svou velikostí, ale také pro svůj prudký jed, který na oběť působí podobně jako sedativa, vysiluje ji a uspává. Ještěři mohou být při neopatrnosti nebezpeční i pro člověka.

V posledních letech víc lidí

Uzavření má ale přispět i k ochraně samotného ostrova, který se stal v posledních letech velmi populárním. Přispělo k tomu posílení leteckých linek a otevírání hotelů na nedalekém ostrově Flores. Na Komodo aktuálně míří kolem 10 000 lidí měsíčně, uvedl server CNN. Návštěvníkům se má uzavřít nicméně jen samotný ostrov, přilehlá část národního parku zůstane i nadále otevřená.

V jihovýchodní Asii je to už několikáté uzavření za poslední roky. Stejný osud v minulosti potkal filipínský ostrov Boracay, který je ale už turistům opět přístupný. Stále uzavřená zůstává nicméně thajská zátoka Maya Bay, která proslula díky filmu Pláž s Leonardem DiCapriem.

Reklama

Výběr článků

Načítám