Hlavní obsah

Pryč se stigmaty. V Londýně by mohlo vzniknout muzeum vagín

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Londýně může vzniknout velmi neotřelé muzeum. Jeho tématem má být ženský pohlavní orgán, ale cílem rozhodně není veřejnost šokovat explicitními výjevy. Naopak, podle jeho zakladatelky Florence Schechterové jde především o boření tabu. Ženy se kvůli této části těla prý často cítí stigmatizovány, muzeum by mělo být jakýmsi bezpečným prostorem, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum by se mohlo nacházet někde u Camden Marketu.

Článek

Muzeum v minulosti fungovalo jako takzvaný pop-up, tedy jen dočasně. Nyní hledá prostory pro permanentní expozici, ale nejprve je třeba vybrat 300 000 liber (9 milionů korun) prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Nacházet by se mohlo v blízkosti Camden Marketu. V prostorách instituce by se později konaly výstavy, ale také komediální večery se stand-up výstupy a podobné akce.

Neotřelé muzeum se chce zaměřit na bourání tabu a stigmatu, které ženské pohlavní orgány podle Schechterové obestírají. Dámy by mělo podpořit v tom, aby měly rády svoje těla taková, jaká jsou.

„Muzeum vagín je moc důležité, protože tahle část těla je velmi stigmatizovaná, což má reálné následky. Ženy se pak často stydí i před lékaři,“ tvrdí zakladatelka. „Naší prioritou je bojovat proti tabu, které obklopuje naše těla, a poskytnout návštěvníkům prostor, kde se mohou otevřeně bavit,“ dodává.

Kromě zábavných akcí by se v muzeu měly konat i přednášky s odborníky na téma sexu a vztahů, ale také ohledně problematiky transsexuality či takzvané intersexuality.

Vznik podpořili i další

Vznik muzea podpořila například lékařka Alison Wrightová, viceprezidentka asociace porodníků a gynekologů RCOG. Podle ní by se jednalo o velký přínos, protože by byla zahájena hlubší konverzace o ženském zdraví.

Na straně Schechterové je také šéfka rady městské části Camden Georgia Gouldová, která se nechala slyšet, že je přímo nadšená. „Camden je hrdý na svou historii, kdy šel často proti proudu v boji proti předsudkům a ortodoxním zvyklostem. Jsme si vědomi stigmatu, které se s tématem pojí, a jež často může vést k zostuzování i neznalosti,“ řekla Gouldová.

Dodala, že doufá, že muzeum najde podporu u veřejnosti a vznikne. Stalo by se totiž centrem vzdělávání o problematice, která často zůstává nevyslovena. „Mnohým z nás by jistě taková instituce pomohla lépe porozumět vlastnímu tělu,“ řekla Gouldová.

Na vznik muzea je aktuálně vybráno přes 16 000 liber, tedy 482 000 korun. Z celkové částky to je pouhých pět procent. V případě úspěšnosti kampaně, která končí 18. dubna, by mělo stát už letos na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám