Hlavní obsah

Skiareál Dolní Morava se každoročně zlepšuje

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Dolní Morava nespí na vavřínech a právoplatně patří mezi top lyžařská střediska České republiky. Není sezony, aby Dolní Morava nepřišla s nějakou novinkou, letos to je nová sjezdovka Vyhlídková a panoramatická restaurace Skalka přímo pod Stezkou v oblacích.

Dolní Morava je progresivní skiareál. Letos láká na několik novinekVideo: Snow.cz

 
Článek

Dolní Moravu můžeme pomyslně rozdělit na dvě části — sportovně laděný Sněžník a rodinně zaměřenou část U Slona, kde najdete zároveň největší Freestyle a fun zónu u nás. Sněžníku dominuje černá přímá sjezdovka Sněžník A, která patří k nejprudším sjezdovkám v České republice a zároveň k nejoblíbenějším na Dolní Moravě.

Úvodní padák je sice poctivě černý, nicméně je velkoryse široký a nezahrnuje žádné zrádné terénní zlomy, takže je maximálně přehledný. Rychlost z padáku si následně přenesete do spodní červené pasáže, která je na řezání carvingových oblouků jako dělaná.

Foto: Tomáš Rucký

Na Dolní Moravě myslí i na děti.

Novinkou v této části je modrá sjezdovka Vyhlídková, která zabrousí k výstupu sedačkové lanovky U Slona a traverzem se vrátí opět na Sněžník. Kompromisem mezi ultimátní černou a pohodovou modrou sjezdovkou je sjezdovka Snežník B, která se vine proměnlivým terénem po boku zmíněné tratě Sněžník A.

Mojí nejoblíbenější sjezdovkou na Dolní Moravě je červená sjezdovka Slamník, která je obsluhovaná pomou a spouští se z nejvyššího bodu střediska, tedy z vrcholu Slamník. Trať je dostatečně široká a nabízí příjemný sportovní sklon, který není ani příliš prudký, ani mírný, a délka je pro pořádné lyžařské nasazení akorát, abyste zvládli precizní carvové oblouky na jeden zátah bez zastavení. Díky obsluze pomou se tu netvoří ani takové fronty, jako tomu někdy může být na sedačce.

Bohaté vyžití ve funparku 

S dětmi či začátečníky zamiřte spíše do areálu U Slona, kde na kopec dopravuje sedačková lanovka i kotvový vlek. Sklouznout se tu můžete na mírné klikaté modré pistě nebo širokém červeném padáčku, přičemž se obě sjezdovky následně spojí v jednu rozlehlou carvovací pláň.

Foto: Tomáš Rucký

Zkušenější lyžaři a snowboardisté si mohou vyzkoušet i řadu triků a můstků.

Patříte-li k hravějším lyžařům, jistě v této části uvítáte největší freestyle a fun zónu u nás, která je tu reprezentovaná především dlouhou crossovou tratí, na kterou má přístup široká veřejnost, ale jel se na ní také Evropský pohár ve skicrossu, dále se také můžete projet na funline, zábavné trati plné terénních vln a klopených zatáček, jde „o slabší odvar“ trati crossové. Funline začíná navíc stylově dvanáctimetrovým tunelem, který má být nejdelším v ČR.

Freestyle arena je dále zastoupená také snowparkem, který takřka v celé délce lemuje kotvový vlek a zahrnuje nejrůznější překážky od beden, přes zábradlí, duhy nebo skoky. Zatímco zkušení jezdci si tu ve vzduchu poletí, méně zkušení mohou skok i přejet.

Foto: Tomáš Rucký

Pod Stezkou v oblacích najdou lyžaři novou restauraci.

S těmi úplně nejmenšími pak na Dolní Moravě zamiřte do dětského lyžařského parku Amálka, který je díky pojízdnému pásu dobře přístupný i z parkoviště. Parku nechybí poma, dětský pojízdný pás, slalomové prvky, kužely a také tubingový kolotoč pro malé nelyžaře. Výhodou je občerstvení Hříbek, jehož nabídka jídla a pití je zaměřená především na malé děti, žíznivým tatínkům se tu ale samozřejmě dostane i piva.

Letošní významnou novinkou Dolní Moravy je panoramatická restaurace Skalka, která se nachází přímo pod Stezkou v oblacích. Z jídelního lístku můžete vybírat dobroty jako kuřecí křídla, hovězí žebra nebo v Česku netradiční fish.

Foto: Tomáš Rucký

Vyrazit můžete i na sáňkařskou dráhu.

Na Dolní Moravě ale najdete třeba i sáňkařskou či bobovou dráhu, využít můžete speciálních služeb, třeba jízdy rolbou nebo takzvanou První stopu, kdy můžete ve středisku lyžovat už hodinu před zahájením oficiálního provozu.

Anketa

Kam jezdíte lyžovat?
Česko
14,3 %
Slovensko
16,7 %
Rakousko
31 %
Itálie
31 %
Švýcarsko
2,4 %
Francie
2,4 %
Jinam
2,2 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Dolní Morava v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 2 h 53 min

Celodenní skipas:

dospělý: 740 korun

junior, student, senior (63+): 640 korun

děti (6-14,9 let): 500 korun

Provozní doba střediska: 8:30 - 16:00 hodin

Webové stránky střediska: www.dolnimorava.cz

Parkování: U Slona zdarma na velkém parkovišti, U Visty pod sjezdovkami Slamník A+B zdarma 50 m od pokladen

Reklama

Výběr článků

Načítám