Hlavní obsah

Kouřimský skanzen po rozšíření láká víc lidí

Právo, ČTK, rap

Skanzen v Kouřimi na Kolínsku je pro návštěvníky atraktivnější poté, co byl rozšířen o některé objekty. Před necelými dvěma lety byl skanzen doplněn a počítá se s dalšími stavbami.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Skanzen ročně navštíví zhruba 30 000 lidí, sezona začíná v dubnu a trvá do konce října.

Článek

Návštěvníky letos provozovatelé lákají i na novinky v podobě nově instalované ševcovny nebo opravené střechy na domu z Jílového, který pochází z počátku 19. století a je typickou ukázkou lidové architektury z oblasti severních Čech.

Péče o skanzen se odráží ve větší návštěvnosti. Ročně sem přijede okolo 30 000 lidí. Sezona začíná v dubnu a končí v říjnu. „Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století,“ řekla náměstkyně ředitele Regionálního muzea v Kolíně Radka Pšeničková.

V kouřimském skanzenu turisté narazí na 14 větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památek. Kromě toho se tu pořádají různé mimořádné akce. Po nedávném masopustu má skanzen připravený program zaměřený na Velikonoce, pak se tu 22. června uskuteční Svatojánská noc a posléze se chystá řemeslné pohádkové léto a v polovině srpna nebudou chybět dožínky.

Kouřimský skanzen, založený v roce 1972, se rozšířil o nové stavby v roce 2016. Přibyla například stylizovaná náves, usedlost z Podbrdska nebo špýchar z Kornatic. Dostavba, která začala v roce 2015, vyšla na 68 milionů korun. Z toho zhruba 38 milionů bylo z evropských peněz a zbytek zaplatil Středočeský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám