Hlavní obsah

Do Egypta za hrobkami? Nejen Luxor, najdete je i v Minjá

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někde na půli cesty mezi Káhirou a Luxorem leží město Minjá. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Egyptské úřady se to aktuálně snaží změnit a nalákat do něj turisty. Podobně jako jiná města v zemi se totiž může chlubit bohatou historií a přilehlým archeologickým nalezištěm, kde byla odkryta hrobka s padesáti mumiemi, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egypt chce přilákat turisty do historického města MinjáVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco Údolí králů u Luxoru je turistům už dobře známo, Minjá na své okamžiky slávy teprve čeká. I tamní odkrytá hrobka na blízkém nalezišti El Amarna má ale velký historický význam – za vlády faraona 18. dynastie Amenhotepa IV. v těchto místech totiž sídlil celý panovníkův dvůr. „Podobná místa v lidech vzbuzují zájem o egyptskou civilizaci a o to, čeho byli starověcí Egypťané schopní,“ uvedla ministryně turismu Rania al Mašatová.

Amenhotepův význam tkvěl i v tom, že se pokoušel v říši zavést monoteistické náboženství, jehož hlavním představitelem byl sluneční bůh Aton. Amenhotep, známý též jako Achnaton, byl také manželem slavné královny Nefertiti. Prohlídka jeho hrobky nabízí návštěvníkům všechny tradiční výjevy – zdi jsou poseté hieroglyfy a nejrůznějšími obrazci. „Význam El Amarny je nesporný, v éře Nové říše to bylo hlavní město. Bylo centrem vládnutí důležitých panovníků včetně královny Hatšepsut nebo jejího předchůdce Thutmose II.,“ doplnil vedoucí oddělení památek v Minjá Mahmoud Salah.

V oblasti guvernorátu Minjá se nachází i řada dalších významných památek, zejména pozůstatky chrámů. Ve městě aktuálně roste také muzeum, které by se mělo již brzy zpřístupnit návštěvníkům. Mapovat by pak mělo historii celé oblasti.

V Egyptě se dlouhodobě snaží navýšit počty návštěvníků a lákat na neotřelé a neokoukané destinace a zážitky. Dlouhodobě ale největšími taháky zůstávají zejména pyramidy v Gíze nebo právě Údolí králů u Luxoru. V něm byla nedávno po rekonstrukci znovuotevřena hrobka proslulého faraona Tutanchamona. Nedaleko oblíbeného letoviska Hurghada se mohou turisté zase vydat na túru s beduíny po horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám