Hlavní obsah

Bali zavede turistickou daň kvůli ochraně přírody a kultury

Novinky, mšv

Indonéský ostrov Bali se připojí k desítkám světových destinací, které vybírají turistickou daň. Ta bude činit v přepočtu 225 korun a měla by být jednorázová. Vybrané peníze budou následně investovány do ochrany životního prostředí a balijské kultury, uvedl britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Pura Taman Ayun na Bali (ilustrační foto)

Článek

Zatím není jisté, jakým způsobem se bude daň vybírat, zřejmě bude vázaná k letence nebo se bude odevzdávat na letišti. „Turisté tuto regulaci pochopí. A budou rádi platit, protože peníze budou použity na posílení prostředí a kultury,“ uvedl balijský guvernér Wayan Koster. Placení turistické daně se vyhnout jen Indonésané.

Bali patří k nejpopulárnějším indonéským ostrovům, ročně ho navštíví kolem šesti milionů turistů, většinou Australané nebo Číňané. Turismus tvoří zhruba 80 procent tamní ekonomiky.

Jenže se zvyšujícími se počty cizinců úměrně roste také riziko znečištění přírody. Indonésie patří k největším spotřebitelům plastů, z nichž drtivá většina končí v oceánu. V prosinci ovšem na ostrově přijali vyhlášku, která zakazuje užívání jednorázových plastů. Cílem je snížit odpad putující do moře o 70 procent.

Turistickou daň využívá množství destinací po celém světě. V Evropě to jsou například Baleáry. O jejím zavedení uvažují také ve skotském Edinburghu. V Japonsku zase zavedli takzvanou odjezdovou daň, kterou zaplatí všichni při opuštění země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám