Hlavní obsah

Temná strana Síly? Irský ostrůvek ze Star Wars musí omezit počty návštěvníků

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský ostrůvek Skellig Michael je dobře znám všem fanouškům Hvězdných válek. Objevil se totiž v posledních dvou epizodách coby úkryt jedné z hlavních postav. Od té doby ho vyhledává více turistů, jenže počty návštěvníků značně převyšují množství doporučené organizací UNESCO, na jejímž seznamu je ostrov zapsán, uvedl server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Popularita ostrůvku vzrostla od doby, co se objevil v Hvězdných válkách.

Článek

Skellig Michael, který v minulosti býval útočištěm křesťanů, leží asi 12 kilometrů od pobřeží Irska. Za minulý rok přilákal 16 792 návštěvníků, podle UNESCO by ho ale nemělo navštěvovat víc než 11 000 lidí — tedy v případě, že si chce uchovat svůj status kulturního dědictví. Také místní organizace An Taisce tvrdí, že množství turistů může mít velmi brzy negativní dopad na pozůstatky křesťanských památek nebo proslulou a početnou ptačí populaci.

Přístup na ostrov alespoň trochu znesnadňuje fakt, že na něj turisty může vozit jen 15 licencovaných lodních provozovatelů a každý z nich může denně vzít jen 12 lidí. Plavidla ale nebývají vždy plná. Kdyby byla, během sezony by počet návštěvníků mohl vystoupat i na 25 000.

„Skellig Michael ilustruje, v jakých extrémních podmínkách křesťanští mniši občas žili,“ popisuje UNESCO jedinečný ostrůvek. Irská vláda se chce sejít se zástupci organizace, aby s nimi projednala plán, jak problém vyřešit.

Kvůli UNESCO utahují opasky i mnohé další památky, v poslední době například peruánské Machu Picchu. Incké ruiny budou moci turisté navštívit jen se vstupenkou na vybraný časový úsek, a pokud přijdou pozdě, nedostanou se do areálu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám