Hlavní obsah

Půdu plzeňské katedrály zpřístupní veřejnosti. Vznikne na ní muzeum

Právo, Ivan Blažek

Není půda jako půda. Do té pod střechou plzeňské katedrály by se s přehledem vešel pořádný dům. Už za pár měsíců bude moci monumentální tajuplný prostor obdivovat veřejnost. Biskupství, které chrám vlastní, zde zřídí muzeum.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Centrum Plzně s katedrálou svatého Bartoloměje

Článek

„Práce začnou na jaře a počítáme s tím, že v létě bude expozice přístupná,“ řekl Právu architekt Jan Soukup, jehož kancelář připravila příslušný projekt. „Předně musíme zajistit bezpečný pohyb návštěvníků, na trámech podlahy budou položené můstky. Další věcí je osvětlení a pak vlastní muzejní instalace – ta stručně připomene historii katedrály i tamních zvonů, lidé se dozvědí, jak je sestavený krov,“ uvedl Soukup.

Káceno za Jagellonců

Půda je vysoká jako šestipodlažní budova, osmnáct metrů. Zatím se sem dostanou zvědavci jen při občasných mimořádných exkurzích. Dovnitř vedou nenápadná dvířka ze schodiště na věž, vnitřní prostor je však impozantní.

Pod nohama tušíte klenbu katedrály, nad sebou vidíte řadu trámů na kamenných zdech. Jsou devět metrů vysoko, dalších devět metrů je ve tmě nad nimi. Nejstarší trámy pamatují rok 1525, to v Čechách panoval Ludvík Jagellonský a Plzeňáci obnovovali vyhořelý kostel.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Půda plzeňské katedrály je zatím přístupná jen při mimořádných exkurzích.

„U řady trámů máme jejich dendrochronologii, víme, kdy byly káceny příslušné stromy,“ konstatoval Soukup. „Třeba dřevo nad presbytářem porazili již v roce 1524. Nejmladší, které je využité pro schodiště nad střední lodí, je z roku 1547,“ dodal. Tehdejší stavitelé využívali jedle. „Jsou nejrovnější a nejpružnější,“ vysvětlil architekt.

Část krovu byla už tehdy sestavená na svou dobu pokrokovým systémem takzvané ležaté stolice. „Ta se jinde v Čechách rozšířila až o sto let později, po třicetileté válce,“ upozornil Soukup. Návštěvníci budou moci jen do západní části půdy přiléhající k věži. „Součástí expozice ale budou i záběry z dronu, které jim přiblíží nepřístupné části tohoto prostoru,“ doplnil Soukup.

Turistická atrakce

Půdu si bude možné prohlédnout v rámci výstupu na nejvyšší kostelní věž v republice. Tu podle Martiny Myslíkové z plzeňského biskupství ročně navštíví přes sedmdesát tisíc osob. „Po otevření muzea se zájem určitě ještě zvýší,“ podotkla.

Mezi turisty převládají ti mimoplzeňští nebo ze zahraničí, ale ročně se prodá i několik desítek permanentek. „Řada sportovců využívá zdejších 299 schodů pro zvýšení fyzické kondice,“ dodala Myslíková.

Vybudování expozice je součástí rekonstrukce interiéru katedrály, která je rozsahem největší za posledních sto let a bude stát zhruba sto milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace. Chrám je kvůli tomu od léta uzavřený, práce mají skončit v roce 2020. „Zatím je hotový prostor pod kruchtou,“ uzavřel Soukup.

Reklama

Výběr článků

Načítám