Hlavní obsah

Na vánoční trhy dál než za humna? Nejlevněji je v Rize, tvrdí průzkum

Novinky, mšv

Riga, Praha a Tallinn jsou nejlevnější evropské destinace, co se vánočních víkendů týče. Vyplynulo to z průzkumu serveru Post Office Travel Money, který porovnal ceny jídel, kávy, ubytování nebo různých dobrot z trhů, včetně svařeného vína nebo perníčků. Lotyšské hlavní město vyšlo vůbec nejlevněji, naopak nejdráž je v Kodani, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Trhy v Rize jsou menší i bez davů.

Článek

Dvě osoby mohou strávit víkend v Rize ne za více než 14 600 korun, v ceně jsou přitom započítané i letenky, ovšem z Velké Británie. Cena by šla ale určitě ještě snížit, odvíjí se totiž od kvality ubytování, navštívených restaurací a podobně. Obecně se ale lotyšské hlavní město řadí k levnějším evropským metropolím.

Například čtyři šálky kávy v ní podle Post Office Travel Money vyjdou na celkem 311 korun, což vychází na nějakých 77 korun za jeden, dvě tříchodová jídla i s lahví vína vyjdou na 4000 korun, a pokud nelpíte na vícero chodech, dá se cena znatelně srazit. Ještě levnější než káva je v Rize svařené víno či vánoční punč, jedna porce vyjde na zhruba 50 korun.

Vánoční trhy v Rize jsou i vzhledem k velikosti města menší a komornější a zatím nepřehlcené davy, což je pro mnohé návštěvníky jistě další plus. Více si o tom můžete přečíst v našem loňském článku. [celá zpráva]

Hned za Rigou se umístila Praha, která je vůbec nejlevnější, co se týče cen jídla nebo kávy. Naopak v rámci ubytování je v průměru dražší než estonský Tallinn na třetí příčce nebo Berlín na čtvrté.

Vůbec nejdráž vyjde víkendový pobyt v Kodani, kde jsou po Stockholmu vůbec nejvyšší ceny za jídlo, ale i za kávu, svařák či punč. Klíčem k levným víkendům je ale nicméně i včasné plánování, a především dobrá rešerše, kde se ubytovat a kde se najíst dobře, a ne za velké peníze.

Nejlevnější města na vánoční víkend
1. Riga, Lotyšsko
2. Praha, Česká republika
3. Tallinn, Estonsko
4. Berlín, Německo
5. Lille, Francie
6. Mnichov, Německo
7. Budapešť, Maďarsko
8. Stockholm, Švédsko
9. Vídeň, Rakousko
10. Kodaň, Dánsko
Zdroj: Post Office Travel Money

Reklama

Výběr článků

Načítám