Hlavní obsah

Znojmo slaví vinobraní, dorazily na něj desetitisíce lidí

– Znojmo
Právo, Vladimír Klepáč

Ve Znojmě je v plném proudu vinobraní. Na tuto tradiční oslavu sklizně vinné révy dorazily desetitisíce lidí, přičemž pořadatelé nevylučují, že padne návštěvnický rekord. V centru města je otevřeno přes čtyřicet mázhausů, v nichž lze ochutnat mladé víno. U stánků teče burčák proudem.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na znojemském vinobraní mohou zájemci ochutnat víno ve čtyřiceti mázhausech. Burčák je k dostání na stáncích v centru města.

Článek

Přestože letos na jihu Moravy vše dozrálo kvůli mimořádně teplému létu se čtrnáctidenním předstihem, vinařům se podařilo udržet až do tohoto víkendu burčák v plné fázi kvašení a udržet tak jeho dobrou kvalitu.

Znojemské vinobraní je největší akci svého druhu v Česku. Loni jej za tři dny nav štívilo 81 000 lidí. Letošní internetový předprodej vstupenek do centra města, kde se víno ochutnává, a kde se program odehrává na třinácti scénách, nasvědčuje tomu, že toto číslo bude překonáno. Předem si elektronicky zajistilo vstupenku 60 000 lidí, což je 5000 více než loni.

Krále Jana vítaly davy

Někteří milovníci vína a moravských tradic přijeli na vinobraní až z Francie, Itálie, nebo Německa. „Dokonce máme dva prodané lístky předprodeji až na Islandu a několik lístků si elektronicky zajistili předem milovníci vína v sicilském Palermu,“ řekla Právu Kamila Kolesová se sdružení Znojemská Beseda, které vinobraní pořádá.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vinobraní tradičně zahájil král Jan Lucemburský, jehož si již tradičně zahrál znojemský rodák Miroslav Hrabě.

Tomu letošnímu ročníku přeje i počasí. Zatímco při zahájení oslav mrholilo, v sobotu, tedy v hlavní den oslav, bylo již slunečno. Podle pořadatelů budou výsledky návštěvnosti známy až v neděli večer.

Hlavním tahákem akce byl sobotní průvod početné družiny českého a polského krále Jana Lucemburského s chotí Eliškou Přemyslovnou. Krále si zahrál znojemský rodák Miroslav Hrabě a královnu Šárka Charvátová. Zhruba 500 nadšenců v historických kostýmech prošlo centrem města na Masarykovo náměstí, kde král již tradičně udělil Znojmu povolení uspořádat oslavy sklizně vinné révy. Na to navázaly rytířské souboje, vystoupení hudebníků, tanečníků a sokolníků. V průvodu nechyběli jezdci na koních, a dokonce i velbloudi.

Poznávali víno čichem

Znojemská Beseda program vinobraní vytvořila tak, aby se na něm bavili nejen skalní milovníci vína, burčáku a dobrého jídla, ale například také děti. Pro nejmenší vznikla samostatná scéna, uvádějící jednu divadelní pohádku za druhou. V centru města se to hemžilo rytíři, kteří spolu bojovali nejen na turnajích, ale i při vystoupeních dobových hudebníků. Do Znojma přijeli i desítky hudebníků a tradičně velkému zájmu se těšila ohňová show.

Foto: Vladimír Klepáč

Burčák je k dostání na stáncích v centru města.

Skalní vinaři obsadili scénu, na níž se konal program nazvaný Víno všemi smysly. Po vzoru mistrů vinařů z Burgundska mohli zájemci poznávat druhy vína například čichem z úzké nádoby, do níž byly vloženy čerstvé suroviny typické pro danou odrůdu.

„O znojemské vinobraní je rozhodně velký zájem. Už nyní si naši příznivci v hotelích a penzionech ve městě zamlouvají ubytování na vinobraní v příštím roce,“ dodala Kolesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám