Hlavní obsah

Slovenské Donovaly chytí za srdce a potěší i děti

Právo, Andrea Drengubáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte-li dovolenou v horách, ale necítíte se na celodenní zdolávání vrcholů, mohou být Donovaly ve Velké Fatře dobrým místem. Lanovka vám usnadní prvotní nástup a množství atrakcí v hlavním zázemí, jako jsou bobová dráha, trampolíny, lanový park nebo unikátní Donovalkovo, zabaví i ty nejmenší turisty.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Rozmanité pěší i cyklistické trasy a skvělé zázemí řadí Donovaly mezi atraktivní rodinné destinace.

Článek

Donovaly leží zhruba půl hodiny jízdy od Banské Bystrice v sedle mezi Starohorskými vrchy a masívem Velké Fatry. Hlavní zázemí s bezplatným parkovištěm najdete u nástupní stanice sedačkovo-kabinkové lanovky, tedy tzv. telemixu.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Tady se zároveň nachází areál s již zmíněnou bobovou dráhou, trampolínami, Myšáčikov dětský park a také lanový park.

My jsme v Donovalech začali turistikou. Lanovkou jsme se vyvezli na Novou Hoľi, vrchol, který si říká o delší zastávku kvůli malebným panorámatům. Od výstupu z lanovky jsme se pak vydali po značené horské pěšině doleva na jednoduchý pěší výlet na Malý Zvolen, viditelný už z lanovky. Cesta trvá nenáročných patnáct minut.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Donovaly si zamilujete.

Z Malého Zvolena se můžete vydat buď po červené značce zpátky dolů do Donoval, nebo po žluté směrem na Nižné Revúce a užít si hřebenovku s výhledy. Turistika v Donovalech osloví širší veřejnost spíše než například náročné túry v Tatrách, na které je nutná lepší fyzická kondice.

V Donovalech si jednak pomůžete lanovkou a jednak při túrách nezdoláváte příliš vysoké převýšení, přitom se o výhledy neochudíte a leckteré výlety zvládnete i s celou rodinou.

Jen pár metrů od nástupu na lanovku najdete bobovou dráhu, která měří 900 metrů a je tak nejdelší bobovkou tohoto druhu na Slovensku. Jde o korytovou bobovou dráhu, což znamená, že bob není pevně uchycen na kolejnice, takže se jen nevezete, ale jste aktivní součástí jízdy. Jde o to, že se například do zatáčky nakláníte a čím větší rychlostí chcete jet, tím větší náklon potřebujete.

Z jízdy na bobové dráze si můžete navíc přivézt i netradiční suvenýr, tedy svou fotku v podobě plakátu, klíčenky nebo magnetky.

Ráj pro děti

Hned vedle bobové dráhy se děti (ale samozřejmě i dospělí) mohou vyskotačit na klasických obdélníkových trampolínách na oploceném hřišti nebo na bungee trampolínách, kde jsou jištěné „kšírami“, takže mohou bezpečně zkoušet svá první salta.

Děti nejrůznějších věkových kategorií zaujme vedlejší Myšiačikov dětský park, jehož hlavní atrakcí je vodní svět. V něm děti mohou stavět různé přehrady, čerpat vodu ze studny, zahrazovat i vypouštět ji a na jednoduchých a praktických příkladech se učit, co voda umí a jak se chová. Šikovnější pak mohou pomocí voru a lana přeplout malou vodní nádrž. V rámci parku je možné vyzkoušet i nenáročný dětský lanový park.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Myšiačikov dětský park si oblíbí zejména vodomilové.

Donovalkovo i skvělé cyklotrasy

Největším lákadlem pro děti bude nejspíš Donovalkovo, které se od hlavního zázemí nachází jen pár minut pěšky a najdete ho pod dětskou lyžařskou školičkou. Donovalkovo je městečko ve zmenšené podobě, kde velikost domů odpovídá těm nejmenším. Nechybí tu pošta, policejní stanice, bistro, nebo dokonce kino s běžící pohádkou.

V městečku se děti s animátory zároveň na koloběžkách a v malých autíčkách učí dopravní předpisy, a pokud obstojí u „zkoušek“, obdrží svůj první řidičský průkaz. Za odměnu mohou navštívit ochočená zvířátka v ohradě a pohladit si třeba přátelskou lamu. Donovalkovo je otevřené každý den od 10 do 18 hodin.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

V městečku Donovalkovo se děti učí dopravní předpisy a mohou získat i svůj první řidičský průkaz.

Starší děti nebo odvážnější povahy se zabaví na lezecké stěně nebo v lanovém parku přímo u parkoviště. Překážky jsou tu opravdu velmi rozmanité, navíc park svou délkou přes pět set metrů patří k největším na Slovensku.

Cyklotrasy pro každého

Okolí Donoval nabízí až 375 kilometrů značených cyklotras. K výběru té nejvhodnější pomůže informační cedule přímo u infocentra, kde zjistíte délku, náročnost a stručný popis. Vydat se tedy můžete například na jednu z nejhezčích cyklotras Donovaly – Hiadeľské sedlo – Korytnica (číslo 5457). Je dlouhá necelých 16 km a nabízí výhled na Nízké Tatry. Některé technické úseky uspokojí i náročnější cyklisty.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Na milovníky cykloturistiky tu čeká 375 kilometrů značených tras.

My jsme zvolili středně náročný okruh okolo Magury (č. 8614), který vedl nejprve po zpevněné cestě, následně přešel v přírodní trať po vrstevnici. Trasa křižuje i donovalské sjezdovky, takže se o výhledy neochudíte ani na kole. Sedmikilometrový nenáročný okruh zvládnou i začátečníci.

Donovaly v kostce:

Vzdálenost z Prahy 5 hodin 26 min

1 jízda lanovkou: dospělý 8 eur (203 korun)

1 den lanovka: 25 eur (636 korun)

1 jízda bobová dráha: dospělý 5 eur (127 eur)

Vstup lanový park: 8 eur (203 korun)

Vstup dětský lanový park: zdarma

Bungee trampolína 5 minut dospělý: 3 eura (76 korun)

Provozní doba lanovky 9–16 hodin

Po sportovních aktivitách můžete navštívit minipivovar Donovaly s příjemně zařízenou kavárnou nebo zajít na slovenské speciality do typické slovenské koliby. Kromě tradičních halušek nabízejí například hovězí játra balená v lokších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám