Hlavní obsah

Přívalový déšť proměnil brazilskou rezervaci v podvodní park

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilská přírodní rezervace Rio da Prata na krátkou dobu změnila vizáž. Po několika velmi deštivých dnech se hladina vody z řek zvýšila natolik, že park zatopila, a vytvořila tak zcela nový svět, vyhlížející skoro jako atrakce pro potápěče. K podobné události dochází z pravidla jednou za sedm let, informoval Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazilská přírodní rezervace zcela změnila svou podobuVideo: Caters News, AP

 
Článek

K zatopení došlo už na začátku února, záběry podvodní scenérie byly ovšem zveřejněny teprve nedávno. Video i fotografie pořídil 2. února zaměstnanec rezervace Waldemilson Vera, jenž se rozhodl kousek stezky projít, respektive proplavat.

Rezervace leží na soutoku dvou řek — da Prata a Olho D’Agua. Silné deště způsobily zvýšení hladiny obou z nich, proto úroveň vody dosáhla tak vysoko. Hladina hned den po natočení záběrů ovšem klesla a vše se vrátilo k normálu a nedošlo ani k žádným škodám.

Foto: Profimedia.cz

Turisté neměli na zatopenou stezku přístup.

K podobné události dochází údajně každých sedm let, v průměru se řeky zvednou až o tři metry. „Tenhle rok byla úroveň hladiny nejvyšší, co jsme kdy zažili. V oblasti pršelo opravdu hodně,“ tvrdí ředitelka rezervace Luiza Coelhová a dodává, že se jedná o skutečně nádherný přírodní fenomén.

Šnorchlování i mimo povodně

Z bezpečnostních důvodu neměli na zatopenou část stezky přístup turisté, protože bylo prý velmi obtížné uplavat celý úsek, který byl pod vodou. Ta na záběrech mimo jiné překvapila svou průzračností. „Voda byla tak čistá, protože je oblast bohatá na uhličitan vápenatý a minerály,” řekla Coelhová a dodala, že z potopy měly největší radost ryby, které mohly jíst hmyz přímo ze stromů a listů.

Foto: Profimedia.cz

Tento rok byla prý hladiny vůbec nejvyšší.

Rezervace obvykle slouží k vycházkám, ale dá se projet i na koních. Někteří návštěvníci sem míří pozorovat ptáky nebo za šnorchlováním. To se ale obvykle neodehrává na turistických stezkách. Rio da Prata leží v jižní části Brazílie u Jardimu, zhruba hodinu cesty od hranic s Paraguayí.

Reklama

Výběr článků

Načítám