Hlavní obsah

Z proslulé bobové dráhy v Sarajevu zůstaly jen vzpomínky

Mount Trebevic, dříve známá jako nejstrmější a nejrychlejší bobová dráha široko daleko, byla v roce 1984 pýchou zimních olympijských her v Sarajevu. Dnešní pohled na trať je však poněkud odlišný - točité zařízení je opuštěné a zchátralé a obyvatelé hlavního města Bosny a Hercegoviny ztrácejí víru, že jeho zašlá sláva bude ještě někdy obnovena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak vypadají některá bývalá sportoviště z olympiády v SarajevuVideo: Reuters

 
Článek

Momentální stav bobové dráhy spolu s dalšími sportovními zařízeními, postavenými pro zimní olympijské hry v tehdy ještě jugoslávském Sarajevu, je výsledkem bosenské války v devadesátých letech a místní politické nestability.

Všechna sportoviště ležící v různých částech města byla v době olympiády, a i krátce po ní spravována jednou organizací. Po válce se však údržba jednotlivých míst rozdělila mezi několik regionálních společností, což zapříčilo jejich rozdílný vývoj.

Zatímco aréna Zetra Olympic Hall byla spolu s lyžařskými tratěmi zrekonstruována, bobová dráha, skokanské můstky a běžkařské tratě od té doby chátrají. Mladí Bosňané mohou jen těžko uvěřit, že se kolem obrovského zařízení, nyní pokrytého graffiti, před více než třiceti lety vzrušeně pohybovaly tisíce diváků a závodníků z celého světa.

„Nevěřím, že to bude ještě někdy zrekonstruováno. V této zemi je spousta důležitějších věcí, které jsou potřeba opravit,“ svěřila se agentuře Reuters tamní středoškolačka Hana Bajricová.

Budoucnost je nejistá

Příslušné úřady tvrdí, že by byla přestavba příliš nákladná a jen těžko udržitelná. I přesto se najdou optimisté, kteří stále v záchranu areálu věří. Jedním z nich je prezident bosenské bobové asociace a bývalý profesionální jezdec Senad Omanovic.

Ten je přesvědčený, že rekonstrukce by na dráhu přilákala týmy z celého světa, které by sem v zimě jezdily trénovat. Této myšlence natolik věří, že společně s podobnými nadšenci vyčistil celou trať od nečistot a následně přesvědčil několik evropských mládežnických týmů, aby na ní alespoň během léta trénovaly. Budoucnost dráhy je ale i přes jeho nadšení stále ve hvězdách.

Reklama

Výběr článků

Načítám