Hlavní obsah

Největší festival světla na světě probíhá v Sydney. Instalace předvádí 180 tvůrců

Novinky, mšv

Oslnivý a gigantický festival světla právě probíhá v Sydney. Pro Vivid, největší akci svého druhu na světě, vytvořilo instalace více než 180 umělců z Austrálie i zahraničí, a návštěvníci je mohou zhlédnout až do 17. června. Výjevy se promítají mimo jiné na známé stavby ve městě, třeba na ikonickou budovu opery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Světelný festival rozzářil SydneyVideo: Reuters

 
Článek

V loňském roce přivítal Vivid Sydney rekordních 2,31 miliónu lidí, ministr cestovního ruchu Adam Marshall doufá, že letos to bude ještě o něco více. „Loňská návštěvnost byla pro ekonomiku našeho státu (Nový Jižní Wales, pozn. red.) velkou finanční injektáží. Festival přitahuje hodně turistů i místních. Sydney se díky němu stává obřím plátnem, kde svá díla předvádějí přední světoví inovátoři a umělci,“ tvrdí.

Pro letošní ročník vytvořilo instalace více než 180 tvůrců, což je o několik desítek více než loni. Návštěvníci mohou tato velkolepá světelná díla spatřit například v Královské botanické zahradě, zoologické zahradě Taronga nebo v městských částech, jako jsou The Rocks, Campbell’s Cove či přístavu Darling.

Instalace zdobí samozřejmě i známé dominanty Sydney, jako jsou klenutý most v přístavu nebo slavný operní dům. Některé expozice nejsou pouze vizuální, ale i zvukové, po opeře se například prohání imaginární mořské nestvůry nebo na zdech bují rostliny.

„Kromě instalací samotných mohou návštěvníci až do 17. června zavítat na stovky událostí, které se s akcí pojí. Jedná se především o nejrůznější diskuze nebo kreativní a názorová fóra. Součástí je také doprovodný hudební program na zhruba 40 místech, který zájemcům nabídne širokou škálu žánrů od folku přes elektronickou muziku až po jazz,“ uvádí Sandra Chipchaseová, výkonná producentka festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám