Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Přeneste se do středověku, vytvořte si šperky

Novinky, mšv

Tento víkend potěší všechny, kteří mají rádi historické akce. Za rytíři a spanilými princeznami se můžete vydat hned na několik míst v naší zemi - do Slaného nebo na hrady Házmburk či Helfštýn. S dětmi se můžete také vypravit na pohádkovou cestu nebo si vytvořit nějaký šperk na jarmarku ve Volyni.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobte si s dětmi ruční šperky ve Volyni. Ilustrační foto

Článek
Praha

Rodinný festival

Na Novoměstské radnici se o víkendu uskuteční rodinný festival Struny dětem. Je určen všem zvídavým dětem a jejich hravým rodičům. Na programu jsou koncerty, workshopy, výtvarné a tvůrčí dílny, na místě bude i prostor pro aktivní hraní. Více se dozvíte zde.

Jízda historickým metrem

Tradiční projížďka historickou soupravou metra připadá na tuto sobotu. Sraz zájemců je u hlavní vrátnice Depa Zličín, důležité je přijít včas, na nikoho se nečeká. Místa jsou stále volná, lístek na akci stojí 150 korun, děti do 10 let mají vstupné zdarma. Další informace naleznete zde.

Hravé odpoledne

Centrální park na Pankráci ožije v sobotu odpoledne zábavným programem pro rodiny s dětmi. Na návštěvníky čekají soutěže, výtvarné dílny, skákací hrad či malování na obličej. Bude se ovšem i závodit, a to na několika různě dlouhých tratích. Jelikož je akce zaměřená na zdravá chodidla, zájemci mohou rovněž vyzkoušet bosý chodník, chůzi po skle nebo uhlí. Vstup je zdarma. Více zde.

Středočeský kraj

Královské slavnosti

Přenést se do dob již dávno minulých mohou ti, kteří v sobotu zavítají do Slaného. Již po devatenácté se zde totiž uskuteční městské slavnosti. Masarykovo náměstí ožije řinčením mečů a štěbetáním dvorních dam a princezen. Připraveno je historické tržiště s řemeslnými výrobky a opomenuti nebudou ani malí návštěvníci, na které čekají soutěže či pohádky. Hlavním programem jsou vystoupení zpěváka Sebastiana a kapely Mig 21. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Šperkařská dílna

Ve Volyni se v sobotu uskuteční šperkařský workshop, kde bude připraveno více než 30 dílen pro veřejnost. Určeny jsou pro všechny věkové kategorie, nejen pro děti, i když těch se obvykle účastní nejvíce. Ve výčtu dílniček se nachází i modelářský stánek, kde je možné skládat modely lodí, aut, vlaků a mnoho dalšího. Prim hrají ovšem šperkařské výrobky, ať už z dřevěných korálků, hmoty fimo či bižuterie. Informace zde.

Plzeňský kraj

Tajná zpráva

O víkendu se bude v plzeňském centru Techmania vytvářet a luštit tajná zpráva. S pomocí chemie a neviditelného inkoustu se návštěvníci dozví, jak je možné zprávu určenou jen adresátovi napsat a jak lze takové písmo odhalit. V sobotu i v neděli se dílna s názvem Tajná zpráva koná v 14:30 hodin. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Dětský jarmark

Všechny tvořivé děti jsou se svými rodiči zvány na Statek Bernard. Uskuteční se zde akce nazvaná Malý jarmark, v jejímž rámci si mohou ratolesti za doprovodu dospěláků otevřít vlastní stánek a prodávat v něm vlastnoručně vyrobené z boží, ať už to budou dekorační výrobky nebo třeba něco sladkého. Mimo to jsou připraveny soutěže a kreativní dílničky. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Středověký den

Hrad Házmburk si na sobotu připravil pohádkový program pro děti. Společně s Bílou paní budou ratolesti prozkoumávat stavbu, duch si navíc připravil sladkosti, ale i truhlu s překvapením. V areálu bude rovněž připraven středověký stánek s dobovou tematikou a soutěžemi, v pozdějších hodinách se budou opékat špekáčky. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Pohádková cesta s Neználkem

V neděli je v Jablonci nad Nisou připravena pohádková stezka, kterou si ratolesti budou moci projít s hrdinou dětských příběhů Neználkem. Na tříkilometrové trase čeká několik stanovišť, na kterých se budou plnit různorodé úkoly. Startovné činí 50 korun, za každý splněný úkol obdrží dítě razítko nebo i malou odměnu. Akce se koná za každého počasí. Více zde.

Královéhradecký kraj

Germáni versus Římané

Přeneste se do doby, kdy proti sobě stáli dvě velké civilizace, římská a germánská. V Archeoparku Všestary si o víkendu při této příležitosti vyzkoušíte nespočet aktivit, třeba vrhání oštěpů na cíl, střelbu z luku, malování štítů nebo výrobu římské mozaiky. Vstup je za 100 korun. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Den koní

Na zámku Slatiňany se bude v sobotu oslavovat Den koní. Na návštěvníky čeká program plný hudby, tance a her pro děti, navíc s možností prohlídky zámku či přilehlého hřebčína. V zámku je připravena mimořádná trasa, která návštěvníky zavede do běžně nepřístupných prostor památky. Podrobnosti zde.

Vysočina

Výprava za žábami

Vydejte se se svými ratolestmi na pozorování žab. Dětem i dospělým budou půjčeny síťky a v mokřadech si budete moci ulovit vodní živočichy, o kterých se bude následně krátce povídat. Akce se koná nedaleko Jihlavy u Popického rybníka, většina akce proběhne u velké tůně na mokřadech. Program bude zakončen opékáním špekáčků a jiných pochutin. Více zde.

Jihomoravský kraj

Rytířské souboje

Hrad Boskovice se o víkendu promění v rytířské ležení. Na všechny návštěvníky čeká velkolepý historický program v podobě turnajů na koních, šermířských pohádek a mnoho dalšího. K poslechu zahraje historická kapela a pobaví vystoupení nejrůznějších šašků, komediantů a kejklířů. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Vojenská historie

Na středověkou akci mohou návštěvníci vyrazit také na hrad Helfštýn, kde se o víkendu uskuteční festival vojenské historie. K vidění budou ukázky šermu z různých válečných období, středověkou atmosféru akce dokreslí divadlo, tanečnice či kejklíři nebo tóny hudby. Samozřejmostí je také tržiště s ochutnávkou regionálních potravin a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Barokní Kroměříž

Zajímá vás, jak vypadala Kroměříž v období baroka? Dozvědět se to můžete v sobotu, kdy se ve městě uskuteční velkolepá historická akce. Hlavní program zahrnuje šermířská vystoupení, ale i přehlídku dobových oděvů. Návštěvníci budou moci dokonce ochutnat historickou kuchyni s tradičními pokrmy, které k baroku patřily. Další informace o programu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Tradiční jarmark

Do obce Košařiska se můžete v sobotu vydat na tradiční lidový jarmark. Součástí bude ukázka několika tradičních řemesel, včetně prodeje rozličných výrobků. Návštěvníci uvidí, jak se kovají koně, vyrábí sýr, stříhají ovce a mnoho dalšího. Informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám