Hlavní obsah

Konec podvodům. Nepál začne vybavovat horolezce sledovacím zařízením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé horolezce, kteří se letos pokusí zdolat Mount Everest, vybaví Nepál sledovacím zařízením GPS. Chce s jeho pomocí vyvracet nepravdivá tvrzení o dobytí nejvyšší hory světa a také pomáhat horolezcům v nouzi, uvedla agentura Reuters. Horolezci, kteří vrcholu ve výšce 8848 metrů dosáhnou, musí jako důkaz výstupu předložit svou fotografii na vrcholu a také hlášení styčné osoby v základním táboře.

Foto: Profimedia.cz

Nepálské úřady plánují hlídat pohyb horolezců pomocí GPS.

Článek

Nepálská vláda minulý rok zakázala na deset let vstup do hor indické dvojici, která fotografii dokazující svou přítomnost na vrcholku zfalšovala.

Podle ministerského odboru pro turistický ruch budou někteří horolezci na zkoušku během nynější lezecké sezóny vybaveni sledovacím zařízením GPS. Nepálská vláda chce zjistit, zda to bude efektivní způsob, jak zabránit podvodným tvrzením o dosažení vrcholu. Pokud se zařízení osvědčí, budou jej od příštího roku povinně nosit všichni.

Hlavní sezóna začala

Turistika a horolezectví představují pro zemi klíčový zdroj příjmů, činí čtyři procenta nepálského HDP. Většina pokusů o výstup na Mount Everest se děje v rozmezí od března do května, před nástupem letní monzunové sezóny.

Horolezecká turistika na Everestu se zotavuje po silném zemětřesení v roce 2015, během něhož zahynulo téměř 9000 lidí, z toho 19 alpinistů v lavině vyvolané otřesy na úpatí hory. Předchozí rok zemřelo v lavině 16 nepálských Šerpů, čímž sezóna pro většinu horolezců tehdy skončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám