Hlavní obsah

Samnaun-Ischgl: Nekonečná zábava na rakousko-švýcarské hranici

Novinky, Tomáš Hájek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První patrová lanovka na světě, jedenáctikilometrová sjezdovka, bezcelní zóna, sjezd na laně rychlostí přes osmdesát kilometrů za hodinu. To je malá část aktivit, kterými můžete strávit svůj pobyt na švýcarsko-rakouské hranici ve skiareálu Samnaun-Ischgl. Je to jedna z největších lyžařských oblastí v Evropě s více než 230 kilometry sjezdovek.

Foto: Tomáš Hájek

Samnaun z lanovky na Alp Trida Sattel.

Článek

Rakouskému Ischglu se přezdívá Ibiza Alp, protože si tohle místo oblíbily celebrity. Dokonce tak, že si řada z nich s chutí třeba druhý den po koncertě nasadí lyže nebo snowboard a vyrazí na svah.

Foto: Tomáš Hájek

Oblast si oblíbily i celebrity, Ischglu se přezdívá Ibiza Alp.

Koncerty hudebníků se tu konají pravidelně, aby návštěvníkům zpříjemnily konec sezóny, který je díky stabilním sněhovým podmínkám stanoven na 1. května. Návštěvníci malé rakouské vesničky Ischgl mohli v minulosti obdivovat na koncertu třeba Kylie Minogue, Roda Stewarta, Beyoncé, Eltona Johna, Pink, Rihannu, Boba Dylana, Katy Perry či Aliciu Keys.

Patrová lanovka

To druhá strana hor, za hranicí ve Švýcarsku, je o poznání klidnější. A přestože Samnaun je snad to nejodlehlejší místo země helvétského kříže, rozhodně stojí za návštěvu. „Trvalé spojení se zbytkem země, silnice do údolí, tu vzniklo asi před stoletím. Ale i dnes se stává, že se do Samnaunu dostanete jen v jednom směru. V opačném se musí přes Rakousko,“ vysvětlil mi instruktor lyžování Norbert na svahu nad městem.

Foto: Tomáš Hájek

Spojení Samnaunu s okolním světem.

Zdejší středisko je opravdový ráj lyžařů. Je jedním z nejvýše položených v Alpách. Sedm lanovek končí ve výšce nad 2800 metrů a téměř půlka z celkových 45 vás vyveze do nadmořské výšky 2600 metrů. To v praxi znamená nejen neuvěřitelné sjezdovky, ale také překrásné výhledy na zasněžené okolní horské štíty. Sníh tu právě díky nadmořské výšce vydrží opravdu dlouho.

Foto: Tomáš Hájek

První patrová lanovka na světě vyveze najednou až 180 lyžařů.

Ze Samnaunu vás do téhle zimní horské nádhery dopraví třeba první patrová lanovka na světě, která vozí lyžaře na vrchol Alp Trida Sattel do 2488 metrů. Tenhle „doubledecker“ vyveze do hor každou hodinu na šestnáct stovek sportuchtivých lyžařů, kapacita je neuvěřitelných 180 osob.

Pašerácké stezky

Tematických sjezdovek je v tomhle středisku hned několik. Oblíbeným sjezdem s krásnými výhledy a skvělým lyžařským terénem je dlouhá červená sjezdovka Duty Free Run z vrcholu Palinkopf (2864 m) do Samnaunu (1840 m). Na trase můžete často vidět kamzíky, jak šplhají po skalních stěnách. A proč Duty Free? Na druhé straně hranice v Samnaunu vás totiž čeká jediná bezcelní zóna ve Švýcarsku.

Foto: Tomáš Hájek

Samnaun je bezcelní zónou, nakoupíte tu levněji.

Důvody najdeme v historii. Vesnice leží v údolí, které se na švýcarskou stranu vždy v zimě uzavřelo. Místní se do rodné země museli dostávat přes sousední Rakousko. Tam také častěji nejen nakupovali, ale dokonce si i hledali partnery. I proto na rozdíl od zbývající části kantonu Graubünden, kam Samnaun patří, z této vesnice téměř vymizela jinak velmi rozšířená rétorománština.

Problém však nastal, když v jedné části vesnice vznikla celnice. Veškeré zboží koupené v Rakousku muselo být rázem procleno, a to znevýhodňovalo místní proti zbytku Švýcarska. Proto si prosadili bezcelní zónu, kterou je Samnaun dodnes.

Přeshraniční spolupráci v dobách nedostatku prohlubovali také pašeráci. Ti patřili k největším znalcům zdejších hor, protože museli zůstat nespatřeni. A tak v batozích, často vážících až 50 kilogramů, přenášeli přes hranici do Švýcarska sýry, máslo a kožešiny. Zpět pak další nedostatkové zboží, především tabák, rýži, mouku, kávu, koření.

Právě na pašování je založena další tematická atrakce v Ischglu, která byla otevřena nově pro letošní sezónu. Jsou to tři trasy, které v horách mezi Ischglem a Samnaunem vedou novodobé pašeráky. Zlatá a stříbrná pašerácká stezka je pro náročnější a hlavně velmi zdatné lyžaře. Čeká je totiž skoro 36, respektive 25 kilometrů jízdy, s převýšením 6463 metrů, a v případě stříbrné varianty 4745 metrů.

Lázně ve Scuolu
Pro jednodenní výlet je jako stvořené městečko Scuol, jen kousek od Samnaunu, uprostřed hor. Starobylé domy, tajemná zákoutí a malebné uličky vás od lyžování přivedou na jiné myšlenky. Kamenné kašny na malých náměstích sloužily v minulosti pro napojení dobytka, který zdejší pastevci vyháněli na okolní svahy. Zklidnit se navíc můžete v místních nádherných lázních. Při koupání v bazénu s termální vodou, skrytém v závějích, či při saunování za prosklenou stěnou, v obou případech s výhledem na zasněžené horské štíty, si krásně odpočinete.

Bronzovou variantu pašeráckého tematického okruhu po středisku Samnaun-Ischgl zvládnou i méně zdatní lyžaři. Všichni návštěvníci, kteří se zaregistrují do Pašeráckého sjezdu přes aplikaci Ski Ischgl, která umí sledovat pohyb každého lyžaře, budou automaticky zařazeni do každodenního slosování o skvělé ceny. Rychlost lyžaře nehraje roli.

Sešup trvá tři minuty

A ještě jednu novinku pro letošní sezónu připravili v Ischglu. Je to lanový sjezd Flying Fox Ischgl Skyfly. Dva kilometry dlouhé lano překonává více než 300 výškových metrů. Na trase jsou dvě zastávky a čistá doba „letu“ na laně je přes tři minuty. Nejrychlejší je střední část, kdy můžete svištět do údolí rychlostí až 84 kilometrů v hodině a to je už úctyhodná rychlost.

Foto: Tomáš Hájek

Oblast je vhodná pro různě zdatné lyžaře.

Celá trasa má dvě paralelně vedoucí lana, cestou dolů si tak můžete zavřískat s kamarádem nebo partnerkou. Lano je napnuto ve výšce 50 metrů nad zemí a vede třeba pod visutým mostem Kitzloch a přes lanovku Fimbabahn. Atrakci mohou využít také lyžaři, s nimiž díky závěsnému zařízení poletí do údolí i jejich lyže a hůlky. Skyfly je přístupný i nelyžařům, a dokonce i dětem od osmi let s minimální výškou od 120 centimetrů.

Na sněžnicích mezi třítisícovky

Lyžování v Samnaunu si můžete zpestřit třeba půjčením sněžnic. Když se lanovkou dostanete na Alp Trida Sattel, můžete nazout sněžnice a vydat se procházkou k moderní restauraci Sallas. Cestu vám zpestřují nekonečné výhledy na okolní třítisícovky Muttler, Stammerspitze a Piz Rots.

Restauraci ale trasa pro sněžnice míjí a pokračuje do kopce na postranní hřebínek. Tady je možné udělat jakési kolečko vlastně na místě, ale aspoň se pěkně mění záběr pohledu na impozantní Piz Ot. Stejnou cestou se pak můžete vrátit k lanovce, čtyřhodinovou procházkou příjemně unavení.

Jak se dělá sýr
Když počasí v horách není sportům nakloněno, a i to se může v Alpách stát, je dobré mít záložní plán. I když to tak možná vypadá, v Samnaunu nemusíte jen nakupovat. Je tu malé muzeum pojednávající o místní dramatické historii. Anebo se můžete zajít podívat, jak se vyrábí místní sýr. Výrobna otevírá i pro veřejnost. Prohlídka je zdarma, a když se vás ujme sympatický šéf Peter Mayer, dozvíte se o výrobě sýra řadu zajímavostí. Obdivovat můžete i stovky bochníků, které tu na dřevěných deskách tiše dozrávají.

Skvělá večeře nakonec

Celodenní lyžování nebo jiný pohyb ve sněhu a vysoké nadmořské výšce zmůže často i toho nejzdatnějšího horala. A tak není nad to, zakončit sportování dobrým jídlem. Ani s tím samozřejmě nemají v Samnaunu žádný problém. Jako jinde ve Švýcarsku se nabízí k vyzkoušení řada dobrot.

Jak se tam dostat?

Z Prahy přes Rozvadov, Regensburg, Mnichov, Garmisch-Partenkirchen, Imst a Landeck se do Ischglu dostanete za zhruba sedm hodin čisté jízdy, ale počítejte s možným zdržením na německých dálnicích, které je stále častější. Z Brna přes St. Pölten, Linec, Salcburk, Innsbruck a Landeck se vejdete rovněž do sedmi hodin čisté jízdy. V Rakousku si musíte koupit dálniční známku za 8,90 eur na deset dní.

Skipasy

Se Silvretta skipasem můžete lyžovat ve střediscích Ischgl/Samnaun, Galtür, Kappl and See. Platí na 73 lanovek. Dospělí zaplatí na šest dní 242 eur, děti mladší 17 let 159 eur a děti do osmi let mají skipas zdarma (pouze v doprovodu rodičů).

Pokud jste ubytováni ve střediscích v Ischgl/Mathon/Samnaun, máte nárok na VIP skipas na 45 lanovek v oblasti Ischgl/Samnaun a cena pro dospělého je 216 eur, pro děti do 17 let pak 144 eur. Ceny platí v hlavní sezóně, která letos končí 17. dubna.

www stránky

skyfly-ischgl.at ischgl.com/en

samnaun-engadin.ch/

engadin.com/winterferien

K večeři si můžete dát třeba tradiční špecle - tedy nočky - s perfektním hovězím masem v krémové omáčce. Ale k naprosté klasice patří racclette - rozehřátý sýr s vařenou bramborou, ke kterému může být podáváno sušené či uzené maso a nakládané cibulky. Samnaun-Ischgl je místo, kde se určitě nebudete nudit. Je jen na vás, zda si vyberete rušnější rakouský Ischgl, nebo trochu usedlejší švýcarský Samnaun.

Reklama

Výběr článků

Načítám