Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za živými betlémy, na vánoční pohádku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent vrcholí a Vánoce jsou už za dveřmi. Vypravte se je oslavit třeba na hrady Karlštejn nebo Veltrusy. Vyrazit můžete na pohádku s vánoční tematikou nebo si prohlédnout živý betlém. Pokud v sobě máte tvořivého ducha, můžete si betlém třeba i vytvořit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Za pade do technického

U příležitosti výročí úmrtí Václava Havla bude v neděli vstup do Národního technického muzea jen za 50 korun. Přijďte se podívat do jednoho z nejzajímavějších pražských muzeí, prohlédnout si největší technické sbírky v České republice. Čekají na vás třeba stará auta či letadla. Více se dozvíte zde.

Vánoce v zoo

Poslední adventní víkend se vydejte do trojské zoo na tradiční předvánoční akci. Přichystány jsou tvořivé dílničky, budete si moct vyrobit třeba vánoční přání anebo si odnést betlémské světlo. V pozdních odpoledních hodinách jsou připraveny také večerní prohlídky, na ty je však třeba si předem rezervovat místo. Po celý den také probíhají oslavy 4. narozenin gorily Nuru. Další informace zde.

Den techniky

V sobotu vyrazte do DDM hlavního města Prahy na Den techniky, kde si můžete prohlédnout třeba kolejiště železničních modelářů, ale připraven je i bohatý program s vánoční tématikou. Tvořen bude například workshopy, kde si budete moct vyrobit s dětmi vánoční ozdoby či dekorace, v přízemí bude připravena malá herna a odpočinkový koutek, ve kterém se budou promítat pohádky. Více zde.

Středočeský kraj

Advent na Karlštejně

Poslední adventní neděli se odehrají na Karlštejně oslavy. Pod hradem bude historické tržiště a třeba zde nakoupíte ještě nějaké vánoční dárky. Připraveny jsou také nejrůznější laskominy, ale i dobový program, během nějž přijede například královna Eliška. Své ohnivé kejkle chystají také metači a polykači ohně. Rodiče se budou moci svlažit karlštejnským pivem. Další informace se dozvíte zde.

Na pohádku

Vypravte se v neděli na tříkrálový průvod za živým betlémem. Kromě svaté rodiny v něm nebudou chybět ani zvířátka jako oslík s velbloudem. Startuje se ve 14:30 od hlavní brány zámku Veltrusy. O hodinu a půl později se pak můžete v Rudolfově sále těšit na vánoční pohádky. Vstupné je pro dospělé za rovných sto korun, pro děti za 70. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Vánoční setkání

Zazpívat si koledy a opájet se vánoční atmosférou můžete v neděli v Českých Budějovicích. Tradiční setkání v Panské ulici doplní řemeslný trh, kde pořídíte například vánoční ozdoby, perníčky nebo staročeské obřadní pečivo, ale i nejrůznější lidové hračky. Nezapomeňte si s sebou vzít zvonečky, prskavky a svíčky. Více zde.

Plzeňský kraj

Zlatá neděle v Týně

O zlaté neděli se v Horšovském Týně koná staročeský vánoční jarmark s živým betlémem. Nebude chybět typické sváteční zboží nebo i kulturní program. Těšit se můžete na pěvecký sbor zdejší základní školy nebo vystoupení skupiny historického šermu. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Betlém z kamínků

Na poslední adventní víkend si Hroznatova akademie Kláštera premonstrátů v Teplé připravila vánoční dílnu, na které si rodiče s dětmi vyrobí betlém z oblázků a kamínků. Začíná se v 15:00 hodin, ale tvořit můžete až do 18:00 hodin. Cena za dílnu je 100 korun, materiál je v ceně. Přijďte si užít sváteční sobotní odpoledne. Sraz je na recepci.

Ústecký kraj

Setkání na mlýně

Dolský mlýn je kouzelné místo zasazené v krajině Českého Švýcarska. Všichni milovníci přírody jsou proto zváni na sobotní vánoční setkání. S sebou cukroví, ale třeba i dobroty pro lesní zvěř, která se okolím často prohání. Přijďte se ale především nadýchat čerstvého vzduchu a provětrat se. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoce v muzeu

Přijďte si v neděli odpočinout od vánočního shonu do Severočeského muzea v Liberci. Připraven je kulturní program, na děti čekají výtvarné dílničky, malování na perníčky nebo lití olova. K vidění budou samozřejmě betlémy a k zakousnutí se také něco najde. Více zde.

Královéhradecký kraj

Trhy v klášteře

Tradiční adventní trh se uskuteční o zlaté neděli v broumovském klášteře. Těšit se můžete na ukázky řemesel, ale i spoustu dobrot. K zakoupení budou také regionální potraviny, ale třeba i hračky. Akci doprovodí dechový orchestr, který bude hrát vánoční koledy. Mimo to se konají speciální prohlídky kláštera a večer se uskuteční adventní koncert. Další informace zde.

Pardubický kraj

Oslavy slunovratu

V pravěké osadě Křivolík v České Třebové se bude v sobotu oslavovat zimní slunovrat. Připraveny jsou komentované prohlídky, během kterých si návštěvníci budou moci prohlédnout nejrůznější stavby a zároveň se dozvědí, jak slavili Vánoce naši předci. Zdatnější si budou moci vyzkoušet, jak obtížné bylo zpracování dřeva pomocí historické sekery, lákadlem je i stanoviště s pravěkou kuchyní.

Vysočina

Vánoce na radnici

Dorazte o poslední adventní neděli do Pelhřimova. Na Masarykově náměstí a v přilehlých budovách proběhne sváteční program. Dopoledne se můžete těšit například na živý betlém nebo pěvecká vystoupení, odpoledne třeba na krájení obří vánočky. V přilehlém Muzeu rekordů a kuriozit budou k vidění neobvyklé betlémy.

Jihomoravský kraj

Tvořivá neděle

V brněnské Alfa pasáži bude v neděli přichystán program pro rodiče s dětmi. Připraveny jsou nejen tvořivé dílničky a vánoční jarmark s vánočními výrobky, ale také pohádky nebo pěvecká vystoupení. Vstupné je zdarma. Více zde.

Olomoucký kraj

Ledové kluziště

Část olomouckého Dolního náměstí zdobí od 20. listopadu veřejné ledové kluziště, kam si můžete jít společně s dětmi zabruslit. Pokud nemáte brusle, k půjčení budou i na místě. Pro děti jsou přichystány také soutěže, během sezóny se můžete těšit například i na karneval na ledě. Více informací zde.

Zlínský kraj

Narození Ježíška

Navštivte Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kde vás čeká opravdová vánoční atmosféra. V oba víkendové dny se mohou návštěvníci těšit na lidovou hru o narození Ježíška. Ta v sobotu i v neděli začne v 17:00 hodin. O víkendu také bude přístupný areál Dřevěného městečka. Další podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Na brusle

Na ledové kluziště můžete vyrazit také v Ostravě. Vstup na něj je zdarma a otevřeno je vždy od 10:00 do 20:00 hodin, každé dvě hodiny ho upravuje rolba. Nachází se na Masarykově náměstí, a pokud doma nemáte brusle, můžete si je půjčit za 50 korun na hodinu. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám