Hlavní obsah

Pestrobarevnému městečku se masová turistika zatím vyhýbá

Novinky, mšv

S přicházející zimou chybí našim končinám dostatek barev. Jejich nedostatkem ale rozhodně netrpí duhové Guatapé v Kolumbii. Typické malované domky, ale i chodníky, prostupují napříč celým malebným městečkem, které je v kontrastu obklopeno zelenými pláněmi a rybníky. Cestovatele sem přitahuje poklidná a autentická atmosféra, kterou zatím nestihla zničit masová turistika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolumbijské Guatapé hraje všemi barvamiVideo: Caters News, AP

 
Článek

Do kolumbijského městečka se vypravila také kanadská fotografka Jessica Devnaniová, která v něm pořídila video. „Je to skutečné vyobrazení, nic jsem nepřikrášlila. V Guatapé byl jeden můj známý, který mi dal tip, abych se do něj také zajela podívat. Věděla jsem, že pro fotografa to bude ráj,“ řekla.

Založení města se datuje k roku 1811 a jméno se volně překládá jako skály a voda, to kvůli krajině, která ho obklopuje. Původně se jednalo o farmářské městečko a vesnický ráz si v podstatě udrželo až dodnes. Rozvoji lokality však přispěla v 70. letech minulého století stavba velké vodní elektrárny, která stojí nedaleko. Díky ní je Guatapé jedním z nejvýznamnějších producentů čisté elektřiny v Kolumbii.

Nebezpečí nehrozí

„Lidé občas na Kolumbii nahlíží jako na nebezpečnou a riskantní, ale tak to není. Doufám, že mé záběry a poznatky dodají lidem kuráž, aby Guatapé také třeba navštívili,“ řekla Devnaniová. Dodává, že se zkrátka jedno odpoledne vypravila do uliček a nechala se unášet krásami, v tak fotogenickém městě to prý šlo samo.

Na domech bývá dost často vyobrazeno něco, co má s budovou spojitost. Například u obchodů turisté poznají, co se v něm asi prodává. V městečku lze také na každém rohu narazit na stánky se streetfoodem neboli rychlým pouličním jídlem. Za Guatapé je také vyhlídka El Peñol, odkud se cestovatelům naskytne pohled na jedinečnou krajinu skal a vod.

Reklama

Výběr článků

Načítám