Hlavní obsah

Číňané staví repliku Titaniku. Turisté na ní prožijí simulaci potopení lodi

Novinky, mšv

Ve středu započala v čínské provincii Sečuán stavba repliky slavného zaoceánského parníku v životní velikosti. Kopie Titaniku, který se před více než 100 lety potopil v Atlantském oceánu, má sloužit nejen jako muzeum, návštěvníkům má poskytnout i simulaci samotné nehody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně zahájili výstavbu repliky Titaniku v životní velikostiVideo: Reuters

 
Článek

Kopie Titaniku by měla být podle Su Šao-ťüna, ředitele společnosti Seven Star, která má stavbu na starosti, hotová koncem příštího roku. Podle nynějších odhadů vyjde na maximálně 165 miliónů dolarů, v přepočtu na zhruba 4,21 miliardy korun.

Šao-ťün tvrdí, že replika zaoceánského parníku je něco, co Čína velmi nutně potřebuje. „Představuje to něco unikátního nejen pro nás, ale pro celé lidstvo. A práva na něj nevlastní jedna konkrétní zem, Američané si také dělají Kung-fu pandu nebo Mulan. A pro nás představuje Titanik univerzální hodnotu,“ řekl pro Reuters.

Více než muzeum

Projekt si klade za cíl být více než jen pouhým muzeem, které bude odrážet podobu původního parníku. Zároveň nechce být ani odkazem ke slavnému filmu Jamese Camerona z roku 1997. Loď by měla totiž návštěvníkům nabízet i skutečně autentické zážitky v podobě plavby nebo simulace nárazu na ledovec i následného potopení.

Nicméně interiéry lodi nebudou tak detailní jako na skutečném Titaniku. Zásadní je podle Číňanů především zrekonstruovat slavné schodiště a sál, které se objevily ve snímku s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou.

Na pomoc si společnost Seven Star přivolala hollywoodského veterána přes produkci a design Curtise Schnella, který byl najat jako expert přes vizuální stránku. „Budeme se snažit přiblížit původnímu vzhledu, jak jen to bude možné. Samozřejmě nebudeme dělat repliku každé jednotlivé místnosti, která na lodi byla, ale exteriéry budou rozhodně odpovídat skutečnosti,“ tvrdí Schnell. Spousta kritiků projektu však říká, že „vzkříšení“ Titaniku je neúctou k obětem největšího lodního neštěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám