Hlavní obsah

Hora v Indii prý popírá gravitaci, přitahuje návštěvníky jako magnet

Novinky, mšv

Kdesi v indických Himálajích se nachází hora, která fascinuje všechny, kteří ji navštíví. Díky silnému magnetickému poli totiž vzdoruje gravitaci a auta jsou zde schopná na neutrál vyjet do kopce. Alespoň to tvrdí různí turističtí průvodci a také povídačky, které místo obestírají. Ve skutečnosti ale za zvláštním fenoménem stojí optický klam.

Foto: Profimedia.cz

Magnetickou horu obestírají nejrůznější povídačky.

Článek

Místní mají pro fenomén Magnetické hory, jak se místo v indické oblasti Ladak nazývá, velmi poetické vysvětlení. Podle nich tudy totiž vedla cesta přímo do nebe a ti, kteří jsou toho hodni, jsou i dnes automaticky posouváni blíže k oblakům. Zatímco špatní lidé se nahoru nedostanou, ať se budou snažit jakkoliv. Místo tak dostává zcela nadpřirozený nádech.

Lidská mysl klame

Jenže k žádnému popření gravitace tu samozřejmě nedochází, za stoupáním aut do mírného kopce nemůže ani silné magnetické pole. Optický klam je totiž způsobem úhlem, ze kterého na něj člověk nahlíží.

Lidská mysl k přesnému určování klesání či stoupání potřebuje horizont, který u Magnetické hory buď není viditelný, nebo je viditelný jen z části.

Charakter okolí tak vytváří iluzi, že cesta po kopcích stoupá, ačkoli ve skutečnosti klesá. Gravitaci tedy místo nepopírá — právě naopak — navzdory tomu, co tvrdí cedule u příjezdové cesty. Turisté jsou ovšem tímto jevem natolik fascinování, že je jakékoli racionální vysvětlení v podstatě vedlejší.

Magnetická hora v Ladaku není jediná na světě, kde lze tuto optickou iluzi sledovat. Jiná se nachází například v Kanadě a je obdobně fascinující jako ta v Himálajích. I v Česku lze na tento optický klam narazit, a to u obce Kačerov v Orlických horách. Traduje o něm také spousta mýtů, kromě magnetického pole tam prý i straší. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám