Hlavní obsah

Turistům se otevřela Amatérská jeskyně v Moravském krasu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amatérská jeskyně v Moravském krasu je se svými více než 40 kilometry nejdelším přírodním podzemním systémem ve střední Evropě. Mnohé z jejích chodeb nejsou ještě probádané. Je tak spletitá, že podle odborníků ani patrně nikdy nebudou.

Foto: Foto archiv Tomáš Hebelka

Amatérská jeskyně bývá otevřena jen zcela mimořádně.

Článek

Ochranáři zpřístupňují veřejnosti malý zlomek jeskyně, jemuž se říká ministerská trasa, jen při mimořádných událostech. Do konce listopadu si ho prohlédne zhruba 600 zájemců.

Další prohlídky až za dva roky
Antonín Tůma, správa CHKO Moravský kras

„První prohlídky se konaly o uplynulém víkendu. Další budou v poslední listopadovou sobotu a neděli. Místa na všechny čtyři dny byla zamluvena již před měsícem. Další zájemce jsme museli odmítnout. Další prohlídky Amatérky se budou konat až za dva roky,“ řekl Právu Antonín Tůma ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras.

Připomněl, že jeskyně je zpřístupněna při příležitosti letošního 60. výročí od jejího vyhlášení. V krasu je přes 1100 dosud známých jeskyní. Pět z nich je trvale přístupných veřejnosti a ročně do nich zavítá okolo 350 000 lidí. Pro zástupy turistů jsou v nich vybudovány pohodné betonové chodníčky, schodiště, nerezová zábradlí, osvětlení.

To na ministerské trase není. Měří zhruba 500 metrů a každý, kdo se po ní vydá, si v podstatě zkusí práci speleologa. Amatérská jeskyně je uzavřena a projít po ní lze jen v doprovodu jeskyňářů. Každý z turistů musí mít vysokou obuv, protože na trase mohou být louže, vlastní baterku a helmu. „V Amatérce nejsou chodníčky. Při pádu hrozí úraz hlavy. Proto bereme do jeskyně jen malé skupiny turistů, zhruba po deseti lidech,“ doplnil Tůma.

Návštěvníci v ní mohou vidět nádherné krápníky. V některých místech tvoří takzvaná brčka nebo závěsy, jejichž barva přechází z bělostné do světle hnědé. Na jednom místě je stěna pokryta krystalky kalcitu.

Ministerská trasa

Své zvláštní jméno získala trasa díky ministrům životního prostředí. Při návštěvě krasu ji prošli Miloš Kužvart, Libor Ambrozek a nedávno Richard Brabec. Ochranáři je do Amatérské jeskyně berou, aby jim ukázali, jak vlastně nedotčené jeskyně krasu vypadají a jak je chrání.

Amatérská jeskyně je rozlehlý podzemní systém, do něhož patří veřejnosti zpřístupněné Punkevní jeskyně, v nichž se turisté plaví v člunech po podzemní říčce. Její součástí jsou také rovněž zpřístupněné Sloupsko-šošůvské jeskyně se zhruba 90 metrů hlubokou podzemní Nagelovou propastí.

V Amatérce je také jeskyně Piková dáma. Má zvláštní mikroklima, díky čemuž pokrývá stěny jedné z chodeb led od zimy až do pozdního léta či podzimu. „Amatérská jeskyně, tedy její ministerská trasa, rozhodně není vhodná k trvalému zpřístupnění. S ničím takovým nepočítáme, i když zájem o její prohlídku je vždy mimořádný,“ zdůraznil Tůma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám