Hlavní obsah

Tipy na víkend: Svatý Martin láká na husu, Plzeň na čokoládu

Novinky, mšv

V pátek přijde Martin na bílém koni. Kromě pravděpodobnosti prvního sněhu to ovšem znamená také tradiční svatomartinské slavnosti, které se konají na nejrůznějších místech republiky. Ochutnejte husy či mladá vína, pokud dostanete chuť spíše na sladší pochutiny, vyrazte do Plzně na festival čokolády.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na svatomartinské slavnosti ochutnat tradiční husu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Svatý Martin na Náplavce

V sobotu se na Náplavce uskuteční Svatomartinské slavnosti. Přijďte ochutnat letošní mladé víno nebo různé speciality včetně tradiční pečené husy. K akci bude hrát cimbálovka nebo jazz, startuje se dopoledne v 10:00 hodin. Více zde.

Koncert Justina Biebera

Populární kanadský zpěvák dorazí v sobotu do Prahy v rámci turné ke svojí aktuální desce Purpose. V Česku zahraje vůbec poprvé. Akce se koná v hokejové O2 Areně a začíná ve 20:00 hodin.

Večerní radnice

Zavítejte po setmění na prohlídku Staroměstské radnice s Pražskou informační službou. Prohlédnete si interiéry, podzemí nebo postavy apoštolů v orloji. Prohlídka se koná v sobotu od 20:00 hodin, a je komentovaná, cena je 180 korun. Místo je potřeba si předem rezervovat.

Středočeský kraj

Košt vín na hradě

Dorazte o víkendu na hrad Křivoklát okoštovat letošní svatomartinské víno. Degustace proběhne v prostorách hradního sklepení a můžete se těšit na vzorky tří dodavatelů. K ochutnávce nejen vína, ale i zajímavých pokrmů, zahraje hudební trio Klamovka staropražské písničky. Více najdete zde.

Svatomartinský jarmark

Na akci spojenou se svátkem svatého Martina můžete dorazit také do obce Třebotov. V sobotu se tam uskuteční jarmark se stánkovým prodejem, slavnostní poutní mší, ale i lampiónovým průvodem. Kromě vín na vás čekají rukodělné výrobky či domácí pochutiny. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Koncert MIG 21

Česká kapela MIG 21 vyráží na podzimní klubové turné. Jedna ze zastávek je plánovaná na tuto sobotu v Písku, uskuteční se v Centru kultury a cena za lístek činí 290 korun. Více zde.

Plzeňský kraj

Čokoládový festival

Po celý víkend se v Plzni bude konat festival plný voňavé čokolády. Akce je skvělou příležitostí, jak ochutnat nebo rovnou spořádat kila čokolády. Součástí veletrhu bude také výstava obalů od čokolád, kulinářská přehlídka nebo také degustace či vaření s čokoládou. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Ukončení sezóny

Na hradě Seeberg se bude ukončovat sezóna. Při této příležitosti se bude v sobotu konat koncert staré hudby, takzvaného italského seicenta. Vstup na něj je za 110 korun, počet je omezen. Lístky lze zakoupit v Městském muzeu, infocentru či přímo na hradě. Více zde.

Ústecký kraj

Exkurze do Bíliny

Dorazte v sobotu na exkurzi do prostor knížecího Lobkovického průmyslového a obchodního ředitelství zřídel Bílina. Místo se pyšní léčivými prameny, areál je nyní známý ze seriálu Já Mattoni. Dozvíte se mnohé o významu léčivých vod či o zajímavostech z Ústeckého kraje. Začíná se v 13:00 hodin před budovou stáčírny.

Liberecký kraj

Kabelkový bazar

V libereckém OC Forum se uskuteční v sobotu akce, která přiláká především dámy. Třetí ročník kabelkového bazaru letos nabídne také módní přehlídku, dražbu kabelek či šál. Začíná se v 9:00 hodin v přízemní pasáži.

Královéhradecký kraj

Svatomartinské trhy

Již podesáté se v Hradci Králové uskuteční tradiční Martinské trhy. Do Adalbertina se v sobotu sjedou řemeslníci, aby předvedli své výrobky. Těšit se můžete hlavně na nejrůznější gastronomické speciality - selátko, sýry, lidové pečivo, medovinu či víno. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Obléhání hradu

Pokud patříte mezi milovníky historie, přijeďte si v sobotu připomenout výročí obléhání hradu na Kunětické hoře. To se událo v roce 1645. Současně se jedná o rozloučení s letošní šermířskou sezónou. Bitevní ukázky budou ke zhlédnutí v 11:00 a 15:00 hodin, vojáky lze také po celý den navštívit v dobovém táboře. Více najdete zde.

Vysočina

Listopadové struny

V sobotu se uskuteční v srdci Žďárských vrchů již 6. ročník multižánrového podzimního setkání Listopadové struny. Těšit se můžete na několik uskupení, která jistě potěší vaše uši. Akce se koná v Hostinci Za řekou v obci Křižánky, vstupné je za 100 korun. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Bzenecké slavnosti

Na košt mladých svatomartinských vín dorazte v sobotu do vinařské obce Bzenec. Ve sklepních prostorách pod Sokolovnou ochutnáte několik vzorků a těšit se můžete i na speciální svatomartinské menu. Součástí slavností je mimo jiné i tažení napoleonských, rakouských a ruských vojáků městem. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Francouzská komedie

Divadlo Ventyl v Hranicích uvede v sobotu absurdní komedii Francouzského dramatika Sébastiena Thiériho, která v Paříži slaví velké úspěchy. Nese název Dva nahatý chlapi. Není radno cokoli prozrazovat, snad jen, že hra je o pátrání nejen ve vlastním nitru. Více zde.

Zlínský kraj

Vizovický trh

Tradiční svatomartinská akce zavítá také do Vizovic. Můžete se na ni těšit v podobě trhu, který se uskuteční v sobotu. Připraveny budou produkty regionálních výrobců, domácí cider či zdravé placky a samozřejmě také ochutnávka mladého vína. Za doprovodu cimbálovky se objeví i sám svatý Martin na bílém koni. Více informací naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Svatomartinské hody

Plejádu svatomartinských akcí uzavírají hody v Ostravici. Těšit se můžete na husu, víno, Martina na bílém koni, zvyky a řemesla a mnoho dalšího. Připravena bude také celá řada regionálních dobrot, k poslechu bude hrát písničkář Vlasta Redl. Akce se koná v prostorách areálu bývalé pily Ostravice a vstup je zdarma. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám