Hlavní obsah

Výzkumníci vytvořili 3D model domu v Pompejích, přibližuje podobu města

Novinky, mšv

Ruiny starověkých Pompejí dodnes udivují zástupy návštěvníků. Pro mnohé je ovšem těžké představit si, jak skutečně domy, které zmizely pod lávou ze sopky Vesuv, vypadaly. Experti ze švédské univerzity v Lundu se spojili s kolegy z Národního výzkumného ústavu v Itálii a vytvořili unikátní 3D model, který má lidem podobu města přiblížit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci pomocí 3D technologie oživili dům v PompejíchVideo: AP

 
Článek

„Začali jsme s digitálními fotografiemi, na kterých jsme jednomu domu dodělali veškeré zdi. Později jsme přešli na laserové skenování,“ tvrdí profesorka klasické archeologie z univerzity v Lundu Anne-Marie Leander Touatiová.

Dodává, že je to mnohem rychlejší technologie, ale musí se při ní zkombinovat několik dalších technik, jelikož sken nedokáže zachytit barvu. Nicméně prvním domem, který se podařilo expertům zrekonstruovat, je velká vila patřící majetnému měšťanovi Caeciliovi Iuncundusovi.

Ten byl podle profesorky jedním z lidí, kteří stáli téměř na vrcholu společenského žebříčku v Pompejích. Nejprve vlastnil jeden dům, poté ho rozšířil ještě o budovu vedle.

Práce na projektu začaly poprvé v roce 2000, první naskenované modely byly pořízeny o jedenáct let později. Nynější 3D model ukazuje podobu domu, jak zřejmě mohl vypadat v období kolem sopečné erupce, tedy v roce 79 našeho letopočtu. Pomocí něj si lidé budou moci při procházení Pompejemi lépe představit, v čem obyvatelé města žili.

Reklama

Výběr článků

Načítám