Hlavní obsah

Na Liberecku roste skanzen z 12. století, staví se ručně

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opevnění s obrannými věžemi, několik robustních chýší, stáje, čeledník a dům kněze. Na vrchu u obce Vítkov u Chrastavy na Liberecku vyrůstá už od roku 1999 unikátní venkovské sídlo z 12. století.

Foto: Michael Polák, Právo

Sídlo budují členové spolku autentickými postupy za pomoci historických nástrojů

Článek

Jedinečný archeoskanzen, jenž umožňuje návštěvníkům přenést se o několik století v čase nazpět, tu buduje spolek nadšenců Curia Vítkov.

„Je to ideová rekonstrukce. Na tomto místě ve skutečnosti v minulosti nic nestálo, ale z Čech je známo osm až deset obdobných hradišť a my si z každého bereme jednotlivé stavby a skládáme to podle našich představ i připomínek odborníků,“ řekl šafář kurie Jaromír Kučera.

Sídlo budují členové spolku autentickými, z historie popsanými postupy a za pomoci historických nástrojů. Spolek má šestnáct členů, sdružuje lidi nejrůznějších profesí, pro které je historie jen velkým koníčkem. Paradoxně není ve spolku žádný tesař či truhlář, středověké sídlo budují samouci.

Skanzen je živý

„Jen jeden člověk z nás se živí opravdu rukama, ostatní lidé pracují například v oblasti IT technologií, managementu nebo v akademické sféře,“ zmínil Kučera, sám v civilu letecký inženýr z Roztok u Prahy. „Každý dům v našem skanzenu patří některému ze členů, ten ho obývá, spravuje ho a třeba tam dělá řemeslo, kterému se věnuje. Díky tomu je náš skanzen živý,“ upozornil také šafář kurie. „A spí se tu opravdu krásně. Je tu úžasný klid,“ doplnil.

V archeoskanzenu by měl vyrůst ještě kostelík. Zatímco ostatní stavby jsou dřevěné, kostel má být z kamene. Obyvatelé středověkého sídla se o víkendu po roce proměnili v bojovníky a pro návštěvníky připravili oblíbenou akci Dobývání hradu, která se koná pravidelně každý rok o prázdninách. I letos ji navštívily stovky dětí a dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám