Hlavní obsah

V Moravském krasu lze posedět v lesním baru

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologové vybudovali u svého střediska v historické budově nazvané Švýcárna uprostřed chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku lesní bar. Turisté si v něm mohou posedět na kusu tesařsky umně upraveného kmene, v němž vznikla pohodlná sedátka. Občerstvit se mohou limonádou nebo pivem chlazeným v nedalekém Křtinském potoce.

Foto: Robert Kubáň

V lesním baru se lze občerstvit limonádou nebo pivem chlazeným v potoce.

Článek

„Patrně jde o nejmenší lesní bar v Evropě. Vybaven je ale dokonale,“ řekl Právu předseda Hnutí Brontosaurus Modrý kámen Robert Kubáň, které ve Švýcárně provozuje ekologické centrum pořádající četné akce především pro děti a mládež.

Lesní bary budují ekologové po celém světě. Součástí lesního baru v Moravském krasu je i miniknihovnička, aby se mohl návštěvník při odpočinku začíst a dokonale si odpočinout. Sousedí s ním bylinková zahrádka, kterou využívají milovníci čajů. Bar má i připojení na elektrický proud, což umožňuje nejen přípravu teplých nápojů a polévek, ale také dobití baterií v mobilních telefonech a fotoaparátech.

Ekologové doufají, že jejich lesní bar nabídne veřejnosti poněkud jiný druh relaxace než posezení v klasickém baru. Časem k němu chtějí dostavět také lesní minihotel, v němž si turisté budou moci po procházce Moravským krasem a následném posílení se v lesním baru odpočinout.

Patří ekologům

Švýcárna patří k ojedinělým památkám. Jde o objekt postavený v roce 1850 v Josefovském údolí v alpském stylu. Původně sloužil jako železité lázně s hostincem. V druhé polovině minulého století využíval dlouhá léta tento areál uprostřed lesů Socialistický svaz mládeže (SSM). Po roce 1989 se vedly vleklé spory o tom, komu vlastně Švýcárna patří. Následně objekt získali ekologové.

Od roku 2008 využívá památku sdružení Modrý kámen, které je součástí ekologického hnutí Brontosaurus. Ekologům a dobrovolníkům se podařilo objekt zrekonstruovat. Práce na něm přišly na zhruba 11 miliónů korun. Postupně ekologové opravili i sousední seník, v němž vznikla kovářská a hrnčířská dílna. Areál nyní slouží k ekologické výchově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám