Hlavní obsah

Helfštýn přitáhl rekordní počet návštěvníků, cestu si zpestřili koulováním

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helfštýn

Davy turistů přilákal v sobotu 39. ročník zimního výstupu na hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Do areálu historické středověké památky si jich zakoupilo vstupenku 3 901. Je to rekordní počet, řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro. Dosavadní rekord byl z loňska, činil 3 298 platících návštěvníků.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na Helfštýn se letos vydal rekordní počet lidí

Článek

Menší děti měly vstup na hrad zdarma. S nimi počet příchozích určitě překročil čtyři tisíce. „S účastí jsme nadmíru spokojeni. Bylo by příjemné, kdyby to byla předzvěst zájmu turistů o hrad v průběhu letošní návštěvnické sezóny,“ uvedl Lauro.

Tradičně na hrad první lednovou sobotu nemířili jen turisté z blízkého okolí. „Přišli i lidé z Olomouce, Karviné, Havířova či dalších vzdálenějších míst,“ sdělil Právu Jiří Švec z Klubu českých turistů, který akci pořádá spolu s hradní správou.

„Chodíme sem s manželkou pravidelně už nejméně patnáct let. Letos poprvé jsme vzali i šestiletého vnuka a je z toho nadšený. Možná i proto, že konečně napadl sníh a mohli jsme si cestu zpestřit koulováním,“ řekl Právu Josef Růžička z Přerova.

Shodit kila a užít si krajinu

Pohnutky k účasti na akci mohou být podle organizátorů různé. Někteří lidé chtějí udělat něco pro své zdraví po svátečním přejídání, jiní vítají příležitost udělat si menší výlet na hrad. „Lákadlem jsou vždy i pěkné pamětní diplomy, razítka či odznaky, které příchozí mohou získat,“ dodal Švec.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Turisté poprvé mířili po novém mostě

Účastníci výšlapu vstupovali na hrad poprvé po novém vstupním mostě, na němž byly práce ukončeny teprve v polovině prosince. Původní již byl v havarijním stavu, odborníci jej proto museli rozebrat a na jeho místě vybudovali nový.

„Počet lidí přicházejících první lednovou sobotu na hrad potvrzuje, že akce s tradicí mají váhu. Mnozí tu naši už vnímají jako jakýsi start do nového roku,“ dodal.

Loni na Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě, zavítalo bezmála devadesát tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám