Hlavní obsah

Oblíbené eurovíkendy mají svá úskalí

Právo, bb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro a podzim jsou období, kdy nejčastěji vyrážíme na poznávací zájezdy a na prodloužené víkendy do evropských metropolí. Měli bychom ovšem vědět, na co se vyplatí si dát pozor.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Forum Romanum v Římě

Článek

Více než polovina turistů (52 procent) jezdí především obdivovat historické památky. Současně 43 procent cestovatelů část času věnuje nakupování. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu.

Většina Čechů (84 procent) jezdí na eurovíkendy s připraveným plánem, co chce vidět a navštívit. Ženy jsou v dodržování programu mnohem důslednější než muži.

Téměř polovina z nich (45 procent) uvedla, že vstává brzy, má přesný plán, co chce daný den stihnout, a toho se drží. Stejně to dělá jen třetina mužů. Ti sice také plánují, ale nakonec se raději v klidu vyspí a pak vyrazí s tím, že stihnou, co stihnou.

S kartou opatrně

Víkendové výlety bývají zpravidla bezproblémové, ale někdy se i krátký pobyt v cizině může podle pojišťoven nečekaně prodražit. „Podle našich statistik jsou krádeže peněženek a fotovybavení nejčastějšími škodami, které lidé z prodloužených víkendů v cizině hlásí. Na druhém místě jsou nehody chodců s automobily a skútry,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Zejména úraz může krátký pobyt velmi zkomplikovat. Častou chybou je, že lidé spoléhají na pojištění, které obsahuje jejich bankovní karta, nebo na průkaz zdravotní pojišťovny. Obojí je ošidné. Pojištění, které nabízí bankovní karta, bývá často nízké a má mnohé výluky.

„Průkaz zdravotní pojišťovny platí jen ve státem provozovaných zařízeních a každý musí počítat s tím, že všude v EU je třeba hradit na české poměry dost vysokou spoluúčast, většina běžných léků a zubní ošetření se hradí plně a v hotovosti,“ upozorňuje Divoký.

I případný převoz domů si nemocný musí hradit ze svého. Bez komerčního pojištění na cesty nemají navíc turisté nárok na žádné asistenční služby a vše si musí zařizovat sami.

Zloději a skútry

Řím je rájem zlodějů. Jsou na ulicích i v restauracích, nejhorší situace je kolem hlavního vlakového nádraží. Velký pozor by si lidé měli podle pojišťovny dávat na zběsilý způsob jízdy tamních řidičů v autech i na skútrech. Obdobné jako v Římě je to i ve Valencii a Florencii.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Florencie

Paříž patří k bezpečnějším městům, ale je třeba dávat si pozor v pařížském metru a na přistěhovalce v předměstských čtvrtích. Barcelona je plná kapsářů a zlodějek.

„Nevyplatí se tu v barech dávat se příliš do řeči s místními děvčaty, protože hrozí, že dají cizinci něco do pití a pak ho okradou,“ varuje Divoký.

Jízda vlevo, alkohol

V Londýně je největším úskalím doprava. „Velké nebezpečí znamenají například přechody pro chodce, protože Evropané jsou zvyklí dívat se doleva, ale tady auta přijíždějí zprava,“ upozorňuje Divoký a dodává: „Zvyknout si na jízdu vlevo není snadné a na prodloužený víkend ani nemá smysl se to učit, proto je lepší neřídit.“

Řešením je taxík. Bezpečné jsou ale jen ty oficiální, „black cabs“, v těch ostatních hrozí předražení a krádeže. Pojišťovna varuje také před diskusemi s opilými Angličany, které často končí potyčkami.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Doprava může turistovi v Londýně pořádně zamotat hlavu

V Kodani poznáte, proč se říká „pije jako Dán“. Hlavně o víkendech je v barech, v restauracích i na ulicích plno opilců. Kvůli levnějšímu alkoholu tam jezdí i řada Švédů.

Zavedené firmy

Svá úskalí mohou mít i poznávací zájezdy. Celkem snadno se vám stane, že různé cestovky nabízejí prakticky totožné zájezdy, rozdíl zpravidla bývá jen v ceně. Pak stojí za to zapátrat, která z oněch cestovek s ním přišla první.

„Nový poznávací okruh nepřipravujeme od stolu, ale důkladně si ho celý projdeme. Není to jen cesta po hradech a zámcích. Všechno musí přesně sedět, např. dojezdové vzdálenosti a časy, abychom nepřijeli půl hodiny poté, co zámek zavřou. Řidič musí vědět, kde může parkovat, abychom ho našli. Záleží i na tom, kde budete ubytovaní. Jestli v centru města, v pěší docházkové vzdálenosti od nejznámějších památek a zajímavostí. Nebo někde na předměstí, odkud se sami těžko někam dopravíte,“ vysvětluje Ladislav Peška, ředitel CK Slan Tour, která se na poznávací zájezdy specializuje.

„Nejednou se nám stalo, že naši trasu okopírovali. Účastníci takového zájezdu ale viděli jen část z toho, co ti naši, protože někam přijeli pozdě, jinam se nedostali, protože nevěděli, že např. ve španělské Alhambře nebo v Sixtinské kapli ve Vatikánu je třeba vstupenky zamluvit dopředu,“ dodává Peška s tím, že stojí za to volit cestu se zavedenou firmou.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám