Hlavní obsah

Megalomanský palác slavného tyrana zase okupují turisté

Novinky, fis

Palácový komplex Domus Aurea (Zlatý dům) starověkého císaře Nerona je jednou z nejvýznamnějších památek Říma. Přestože v ruinách kdysi přepychového sídla probíhá rozsáhlá rekonstrukce, o víkendech tam míří skupinky zvědavců z řad veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zlatý dům císaře Nerona se otevřel veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Od posledního říjnového víkendu se mohou turisté opět zajít podívat do Neronova římského sídla. Domus Aurea býval svého času symbolem luxusu a neřestné zábavy. Nero, kterého historici kvůli četným vraždám a popravám někdy vykreslují jako tyrana, ho nechal vybudovat po velkém požáru Říma v roce 64 našeho letopočtu. Pouhé čtyři roky poté spáchal ve svých jednatřiceti letech sebevraždu.

Po Neronově smrti byla v komplexu umístěna jeho 30 metrů vysoká socha. Čas a další vladaři však s jeho gigantickým sídlem naložili po svém. Dnes se komplex, kdysi zdobený zlatem, rozkládá pod úrovní terénu, kde ho ničí mimo jiné kořeny stromů. Umělé jezero, které k honosnému sídlu původně patřilo, bylo dávno zasypáno. Na jeho místě stojí už stovky let Koloseum.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum, chlouba italské metropole, stojí na vysušeném jezeře.

Domus Aurea byl poprvé objeven v 15. století. Tehdejší umělce fascinovalo množství překrásných fresek, které dnes bojují s vlhkostí.

Lešení a nářadí turistům nezabrání

Hlavní palác komplexu byl uzavřen v roce 2005 kvůli nutným úpravám. Odborníci se obávali rizika zhroucení některých částí. V té době památku navštěvovala zhruba tisícovka turistů denně. V roce 2007 se palác znovu otevřel, avšak krátce na to byl opět uzavřen.

Navzdory probíhajícím opravám je nyní znovu možné památku navštívit, a to o víkendech, kdy rekonstrukční práce neprobíhají. Turisté, s ochrannými helmami na hlavách, vyrážejí na prohlídku společně s archeologem.

Domus Aurea je letos už druhou římskou památkou, kterou si turisté mohou prohlédnout už v průběhu rekonstrukce. První byla slavná fontána di Trevi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám