Hlavní obsah

Plánujete dovolenou? Unikátní mapa ukáže, kde budete v bezpečí

Právo, Jan Kovářík

Každoročně aktualizovaná mapa světa z dílny britské společnosti Control Risks ukazuje firmám i turistům, do kterých zemí světa není radno právě teď investovat či cestovat, a na druhé straně kam lze zamířit bez obav. Pětistupňová škála začíná od nevýznamného rizika a pokračuje přes nízké a střední až po vysoké a extrémní nebezpečí.

Foto: RiskMap

Světová mapa přesně ukazuje, jak jsou na tom jednotlivé státy s bezpečností. Červené lokality jsou nejrizikovější

Článek

O zařazení do jednotlivých stupňů rozhoduje mnoho ukazatelů – například počet krádeží a další drobná kriminalita, poškozování věcí, podvody, osobní útoky, přepadení se zbraněmi, únosy, teroristické útoky a vraždy.

Extrémně nebezpečnou zónou bylo loni celé území Somálska, následované Afghánistánem, i když tam se prý riziko mírně snížilo. Totéž platí pro Palestinu a hraniční oblasti mezi Súdánem a Čadem. V těchto státech se situace blíží k občanské válce. Pákistánské pohraničí je rovněž hodnoceno s vysokým až extrémním rizikem.

Proti stavu v roce 2012 se snížilo riziko v Iráku a za překvapení platí nízké riziko v mnoha regionech Íránu, který je údajně na téže úrovni jako Německo.

Kde je pohoda

Nejlepší známku dostaly Švýcarsko, Lucembursko, skandinávské státy, ale rovněž Portugalsko a Slovinsko. Výjimkou mezi zeměmi EU je jih Itálie se středním rizikem. Totéž ocenění muselo přijmout Řecko, zatímco většina území Turecka má nízké riziko.

Foto: RiskMap

Pohoršil si Egypt a severní část Sinaje stejně jako jiná známá turistická destinace – Mexiko. To používalo ještě před pěti lety označení s nízkým rizikem. Situace se naopak zlepšila v Thajsku a Tanzanii, podobně jako na Srí Lance a v Bolívii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám