Hlavní obsah

Zájem o zájezdy first minute je rekordní, hlásí cestovní kanceláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře zaznamenaly v předprodejích zvýšený prodej „first minute” zájezdů. Příčinou je pravděpodobně obava turistů z možného zdražení z důvodu oslabení koruny vůči euru. To se nejspíš promítne v cenách zájezdů last minute.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce Čechů mají už teď jasno, kde stráví letní dovolenou. Ilustrační foto

Článek

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si Češi letos koupí "v první chvíli" až 50 procent zájezdů, loni to bylo 45 procent. Z výsledků ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi vyplývá, že některé prodají v akcích „first minute“ dokonce až dvě třetiny letních dovolených.

Zájezdy Češi letos kupují dopředu v obavách z očekávaného zdražení. Cestovní kanceláře předpokládají, že se do cen last minute dovolených promítne oslabení koruny vůči euru a budou tedy dražší až o desetinu.

„Pokud zůstane kurz koruny na současné úrovni delší dobu, například celý rok, tak se to později určitě projeví i na cenách zájezdů, respektive nabízených slevách. Lze tak očekávat, že last minute zájezdy budou ve srovnání s předchozími roky o něco dražší," potvrdil tiskový mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Stoupá zájem o Turecko i Maroko

CK Fischer loni v předprodejích prodala každý druhý zájezd, letos očekává, že tak prodá až dvě třetiny. „Zájezdy v předprodeji nezdražujeme a nezdražíme ani dodatečně. Velký zájem v rámci prodejů first minute evidujeme u hotelů s dětskými kluby, jejichž nabídku jsme letos rozšiřovali. Last minute ceny ale budeme tvořit podle aktuálního kurzu," uvedl mluvčí CK Jan Osúch. Doplnil, že zatím vedou řecké ostrovy Kos a Rhodos, Turecká riviéra, Španělsko a Egypt.

„Zvýšený zájem o first minute zájezdy zaznamenáváme už poslední tři roky. Pravdou ale je, že se v aktuálním předprodeji prodalo o 20 procent více zájezdů než loni, kdy byl zájem o first minute dovolené oproti předchozím rokům rekordní. Standardně je zájem o řecké ostrovy, už delší dobu posiluje Turecko, spousta turistů se vrátí do Egypta – konkrétně do střediska Marsa Alam. Dobrá sezóna čeká také Maroko a Tunisko,“ řekl Novinkám Stanislav Zíma, tiskový mluvčí CK Exim tours.

Rekordní zájem o first minute zájezdy potvrzuje také CK Blue Style. „Od zahájení předprodeje jsme v porovnání s loňskem zaznamenali nárůst o 25 procent. Co se týče nejžádanějších destinací, vedlo Turecko a řecké ostrovy,“ uvedl pro Novinky mluvčí CK Martin Slaný.

Anketa

Jaké zájezdy upřednostňujete?
First minute
50 %
Last minute
31,3 %
Neřeším to
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám