Hlavní obsah

Vítejte v pekle: Thajský zábavní park drasticky varuje hříšníky

Novinky, Klára Fischleinová

Fakt, že budhismus hříšníky nešetří, dokazuje park Wang Saen Suk Hell Garden v Thajsku. Je plný soch ukazujících, jak po smrti skončí ti, kteří se během pozemského života něčím provinili. Rozhodně se tu nejedná o procházku růžovým sadem.

BEZ KOMENTÁŘE: Thajská exkurze do posmrtného utrpení hříšníků se někomu může zdát až příliš morbidní

 
Článek

Asi hodinu a půl jižně od Bangkoku, blízko pobřežního rezortu Bang Saen, se v Thajsku rozkládá zvláštní „zábavní“ park Wang Saen Suk Hell Garden. Ten šokuje turisty krutými výjevy z posmrtného života hříšníků. Návštěvníci u vchodu míjejí nápis: Vítejte v pekle. Ten je zcela výstižný, protože přesně tam vcházejí.

Procházka parkem, založeným asi před 20 lety, má vyslat jasný vzkaz všem hříšníkům. Potrestání bude nelítostné a bolestné. Každý se ale může pokusit vykoupit dobrovolným příspěvkem vhozeným do útrob tlustého Buddhy. Správně by se měla jeho výše odvíjet od věku. Vybrané finance pak putují na podporu klášterů a mnichů.

Žádní pohádkoví čerti

Ovšem zpět k tomu, co lze v parku vidět. V jeho centru stojí dvě nepřehlédnutelné sochy v nadživotní velikosti s vystouplými žebry, tenkými údy a vyplazeným jazykem dlouhým skoro až ke kolenům. Okolo nich jsou rozmístěné všude kolem menší sochy ztvárňující například člověka, který se provinil krádeží. Ten má hlavu opice. Nečestným zase v pekle vyroste na krku hlava ropuchy.

Kromě úsměvných živočišných kombinací návštěvníky parku nemine také pohled na výjevy krvavého fyzického násilí. Těch je tu vskutku požehnaně. Park si totiž klade za cíl morálně poučit ty, kteří sem zavítají. Odpočinkovou trasou tato procházka příliš není, zajímavým náhledem do nám neznámé kultury však ano. I o tom je ale cestování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám