Hlavní obsah

Děsivé ranveje: Konžská přistávací dráha je plná puklin a chabých záplat

– Lubumbashi
Novinky, Klára Fischleinová

Letiště s několika názvy a děravou ranvejí – takové najdete kousek od města Lubumbashi v Demokratické republice Kongo v Africe. Foťák tady radši schovejte. Je totiž hlídanou turistickou zbraní.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistávací dráha v Lubumbashi je plná záplatovaných děr

 
Článek

Lubumbashi je druhé největší město Demokratické republiky Kongo. Leží v jihovýchodní části země blízko hranic se Zambií. Zdejší mezinárodní letiště je od města vzdálené zhruba 15 kilometrů severovýchodním směrem. Přímým letem se sem z evropských metropolí nedostanete.

Dříve se Mezinárodní letiště Lubumbashi jmenovalo Elisabethville a dodnes je označováno také jako Letiště Luano. Lubumbashi nepatří k nejpopulárnějším turistickým destinacím, přesto si toto africké město našlo mezi cestovateli své obdivovatele. Ti si chválí místní restaurace i příjemnou atmosféru, která je podle nich nesrovnatelná s jinými většími městy Konga.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Na co ale turisté v internetových diskusích naopak negativně upozorňují, je popraskaný a děravý povrch ranvejí Mezinárodního letiště Lubumbashi. Provozovatelé si jsou tohoto problému vědomi, jeho komplexní řešení je ale nákladná záležitost. A tak tu pasažéři letadel při vzletech i přistáních mohou pozorovat asfaltem vycpané díry a dlouhé praskliny. Kdo se ale vydá až do jižní části afrického kontinentu, toho drncání na letištní ranveji pravděpodobně nijak zvlášť nerozhodí.

Pozor si v Lubumbashi musíte dát na focení. Zdánlivě samozřejmá turistická činnost není na letišti ani ve městě přijímána s pochopením. V areálu letiště i v jeho okolí hlídají fotografické choutky policisté. Ti často nic netušící turisty napomínají. Podle cestovatelů, kteří navštívili město, nemají focení v oblibě ani obyvatelé. Pořizování dovolenkových snímků je tu tedy tak trochu dobrodružná činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám