Většinou si čaje kupujeme tím nejjednodušším způsobem – v nejbližším supermarketu. Skuteční milovníci čaje si ovšem pro své značky zajdou do specializovaného obchodu anebo přímo do čajovny a dávají jednoznačně přednost sypanému čaji před sáčkovým.

Sáčkový čaj přitom vévodí trhu dobrých sto let a vydobyl si svou pozici pro jednoduchost a rychlost, s jakou si takový nápoj připravíme.

Jednou z možností, jak si laik může udělat přehled o druzích a kvalitě čajů, je jejich ochutnávka. Zažila jsem příjemný podvečer v pražské Galerii Epicure, kde se čas od času konají posezení, na nichž se představují čajové novinky. Každý návštěvník získá za mírný poplatek svůj šálek, talířek s pečivem a kartičku, na niž pak zapisuje bodové hodnocení.

Tak jako existují odborníci na víno, jsou i vysoce profesionální ochutnávači čajů.

Tak jako existují odborníci na víno, jsou i vysoce profesionální ochutnávači čajů.

FOTO: Blanka Kovaříková

Podává se kolem desítky čajů. Začíná se jemným bílým čajem, který byl po staletí velmi vzácný a výjimečný, takže jej směli popíjet jen čínští císaři. Získává se zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků, které mají hebké stříbřité bílé chloupky – a podle nich získal název.

Po sběru se lístky již nijak nezpracovávají, nechají se zavadnout a poté se suší na slunci.

Zelený, nebo černý?

Během ochutnávky následovalo několik druhů zelených čajů. Příznivci čaje značky Earl Grey ocenili zelený s přídavkem oleje z kůry citrusového plodu bergamoty, já zase Soursop Green Tea, zelený čaj s graviolou. Jak jsem se dozvěděla, chutné a výživné plody gravioly, příbuzné papayi, pocházejí z Peru a mají obdivuhodně mnoho léčebných účinků.

Navíc graviola krásně voní, takže tenhle čaj u mě v bodování porazil i další, jinak vynikající zelený jasmínový čaj. Následovaly šálky černých čajů, mj. ochucených vanilkou.

Různí výrobci – a pokaždé jiný dojem z vanilky (že by ji někteří šidili?). Všechny vzorky jsem testovala bez cukru, aby vynikly jejich chuťové nuance.

Dobrá čajovna v Roxy byla první

Další zajímavou kapitolou jsou zmíněné názvy čajů: Bílá opička, Dračí studna, Vzácné obočí, Zelená mlha, Ochmýřený vrcholek… Odrážejí se v nich čínské báje a legendy, pro milovníky čaje pak jde o svébytnou čajovou poetiku.

Petr Jurčo, provozovatel čajovny v Holešovicích, tvrdí, že nikde v Evropě není tolik čajoven jako u nás. Čím to je? Velkou zásluhu na tom jistě má jejich průkopník Luboš Rychvalský, který v devadesátém prvním roce vytvořil první kamennou Dobrou čajovnu v Roxy a návštěvníci z Indie či z Japonska nevěřili svým očím. Tolik druhů čajů z celého světa nikdy neviděli.

Nálada, povzbuzení, relaxace

České čajovny vyhledávají především mladí lidé a střední generace. Někdo se potřebuje povzbudit, jiný přichází relaxovat.

V čajovnách bývají i prostory s polštářky na zemi. Tady sedají hloučky přátel a hrají třeba šachy. Petr Jurčo tvrdí, že stejně dobrý čaj jako v čajovně si můžete připravit i doma. Jenže v čajovně čas plyne jaksi pomaleji a čaj vám s patřičnou důkladností připraví profesionál.

FOTO: Blanka Kovaříková

A pak tu také vládne čajový duch. Má většinou podobu tlouštíka, ale může to být i žába či jiné zvíře.

Při čajovém obřadu se tato soška průběžně polévá, což prý souvisí s poléváním soch Buddhů pod chrámovými stromy na Srí Lance, odkud pochází také mnoho vynikajících čajů.

A ještě jednu důležitou přednost má česká čajovna třeba před svou „příbuznou“ z Pekingu: dostupné ceny. Půllitrová konvička lahodného nápoje vás vyjde kolem šedesáti korun…