Hlavní obsah

Gerlach a Lomnický štít chtějí zpřístupnit ve stylu horských tras via ferrata

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Některé turistické trasy ve Vysokých Tatrách by mohly být zpřístupněny na způsob via ferrata, který je známý z Alp a Kanady. Podle občanské iniciativy Naše hory by mohl být tímto způsobem pro turisty zpřístupněn například také Gerlachovský a Lomnický štít.

Foto: Profimedia.cz

Tatry a Gerlachovský štít

Článek

V současnosti se mohou turisté pohybovat mimo vyznačené turistické trasy pouze v doprovodu horského vůdce. Výjimku tvoří organizovaní horolezci. Občanské sdružení chce opětovně zpřístupnit turistům trasy, které byly v minulosti běžně dostupné. „Chceme, aby se opět otevřely turistické veřejnosti,“ cituje deník Korzár předsedu klubu Naše hory Martina Poradu.

Podle Porady je v současnosti platný návštěvní řád Vysokých Tater nesrozumitelný a nevykonatelný, protože výklad pravidel není jednotný a dá se interpretovat různě. „Návštěvní řád přistupuje k vysokohorské turistice nerovným metrem, s čímž se neztotožňujeme,“ uvedl Porada.

Bezpečnější chodník na Gerlachovský štít

V případě způsobu via ferrata, neboli zajištěné cesty či Klettersteig, se používají různé řetězy a lana, o která se turista jistí ferratovým setem, což je základní horolezecká výstroj. Podle Porady by se tak rozšířily možnosti turisticky ve Vysokých Tatrách, zajistila by se vyšší bezpečnost, protože by se zabránilo pohybu turistů mimo vyznačených tras a to by mohlo mít pozitivní vliv i na ochranu přírody.

Šéf horské záchranné služby Jozef Janiga se domnívá, že například výstup na Gerlachovský štít pro běžné turisty vhodný není. „Některá místa jsou horolezeckého charakteru. Letos jsme tam zachraňovali deset lidí,“ dodal. Janiga připouští, že pokud by se zde změnil technický stav a vybudoval by se zde chodník, bezpečnost této trasy by se zlepšila.

Chtějí zpřístupnit:
Skalnaté pleso - Lomnické sedlo
Lomnický štít
Baranie rohy
Baranie sedlo
Ľadový štít
Malý ľadový štít
Široká veža
Svišťový štít
Gerlachovský štít
Končistá
Vysoká
Mengusovský štít
Kôprovský štít
Furkotský štít
Závory

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám